CÂND CEASUL BIOLOGIC SE STRICĂ, POATE APĂREA DIABETUL

Distribuie pe:

“Explozia” de cazuri de diabet înregistrată în epoca modernă este pusă de specialiști atât pe seama alimentației, cât și pe seama problemelor de somn cu care se confruntă tot mai multe persoane. Când ritmul veghe-somn se dereglează, nivelul glicemiei crește.

Legătura dintre ceasul biologic și riscul de apariție a diabetului de tip 2 a fost de mult observată la persoanele care lucrează în schimburi. Oamenii de știință au sesizat că aceștia au un risc mai mare de a dezvolta rezistență la insulina, însă nu au putut evidenția mecanismele biologice care stau la originea acestui fenomen. Un risc similar a fost observat și la cei care suferă de tulburări de somn sau care nu respectă ritmul circadian al organismului, adică se culcă la ore târzii și dorm puțin.

O proteină cu multiple roluri

De curând, cercetătorii de la departamentul de științe biologice al Universității “California” din San Diego, SUA, au descoperit “veriga lipsă”. O proteină despre care se știa că joacă un rol esențial în reglarea ceasului biologic al mamiferelor este implicată, se pare, și în reglarea producției de glucoză de la nivelul ficatului. “Știm că șoarecii de laborator al căror ceas biologic nu funcționează bine au tendința de a deveni obezi și diabetici. Și știm că, la șoarecii care au dezvoltat diabet și care au devenit obezi, ceasul biologic nu funcționează în parametri optimi. Însă, acum am descoperit că ceea ce influențează această relație este o proteină numită criptocrom”, spune Steve Kay, directorul departamentului de științe biologice, cel care a realizat studiul. Rolul criptocromului în reglarea ceasului biologic a fost identificat pentru prima dată la plante. Ulterior, s-a descoperit că are aceeași funcție la mamifere. Însă această proteină, au observat cercetătorii de la Universitatea “California”, controlează și un hormon secretat de pancreas, numit glucagon, fără de care producția de glucoză ce are loc în ficat nu ar fi posibilă.

Cine «dictează» producția de glucoză

Ficatul trebuie să asigure o producție constantă de glucoză pe tot parcursul zilei și al nopții, pentru a menține funcționarea creierului și a tuturor organelor și celulelor. Când suntem în stare de veghe și când mâncăm, ficatul furnizează o cantitate suficientă de glucoză. Dar când dormim sau când nu mâncăm, nivelul de glucoză scade, iar pancreasul va secreta mai mult glucagon. El “comandă” transformarea în glucoză a glicogenului depozitat în ficat. Numai în acest mod se poate menține constant nivelul glucozei în circulația sanguină 24 de ore din 24.

Reacție în lanț

O dereglare a ritmului circadian atrage după sine modificarea nivelului criptocromului produs de ficat. Acesta, la rândul său, crește nivelul hormonului glucagon, iar consecința este secreția mai mare de glucoză, ce implică riscul de apariție a diabetului. “Există indicii cum că ceasul biologic ar putea influența nu doar nivelul glucagonului, ci și pe cel al altor hormoni importanți pentru metabolism”, crede Steve Kay.

Lasă un comentariu