NE SCRIU CITITORII

Distribuie pe:

Gestionarea creșterii spectaculoase din ultimii ani a numărului de autoturisme creează edililor mari probleme în asigurarea locurilor de parcare necesare. Problema este mult mai acută în cartierele de blocuri, unde aproape fiecărui apartament îi revine câte un autoturism, în unele cazuri chiar două.

Soluția facilă pentru care au optat aceștia, aceea a transformării unei benzi de circulație în locuri de parcare și instituirea de sensuri unice și-a dovedit de mult ineficiența ducând la diminuarea însăși a rațiunii de a fi a căilor de circulație, iar dacă la acesta mai adăugăm unele subiectivisme în direcționarea sensurilor unice de circulație, ne putem confrunta cu situații ridicole și chiar periculoase pentru securitatea cartierului ca cea din Budai Nagy Antal.

Perimetrul cartierului este delimitat de pârâul Pocloș, str. Budai Nagy Antal, Bd. 1 Decembrie 1918 și str. Grădinarilor. Avem în cartier câteva zeci de blocuri de locuințe, o stradă numai cu case (str. Bobâlna) și, evident, sute de mașini. În cartier se poate intra din 4-5 direcții, toate autoturismele fiind aflate pe aliniamentul pasajul Violetelor - str. Narciselor cu o singură ieșire în str. Budai Nagy Antal. Pe aliniamentul menționat mașinile sunt parcate pe ambele părți, rămânând pentru circulație un culoar de 2,5-3 m.

În aceste condiții, jumătate din cartier este obligat zilnic să ocolească perimetrul cartierului pentru deplasări în zona industrială, centru și celelalte ieșiri din oraș. Până în toamna anului 2017 se putea ieși din cartier și pe str. Bobâlna cu acces spre zona Furnica și str. Predeal, atunci cei de la Domeniul public au mai inventat un sens unic, evident pe direcția Violetelor - Narciselor.

M-am întrebat și eu, ca mulți alți locatari, dacă tot au introdus sens unic și pe str. Bobâlna, de ce nu l-au orientat spre str. Predeal ?!! Gura lumii spune că așa au vrut mușchii unui personaj cu oarece influență la primărie, locuitor al acestei străzi.

Câteva asociații de proprietari s-au adresat anul trecut compartimentului Domeniu public din Primăria Târgu-Mureș cu rugămintea de a se reveni la circulația în ambele sensuri pe str. Bobâlna sau la schimbarea direcției sensului unic pentru a se crea încă o posibilitate de ieșire din cartier. Solicitarea noastră a fost respinsă, fără o argumentație serioasă. De fapt, ce argumente pot fi invocate pentru o măsură lipsită de logică decât argumentul bunului plac?

Recomand celor de la Domeniul public ca atunci când iau câte o măsură care afectează viața unui cartier să fie consultate și asociațiile de proprietari, ar fi o minimă dovadă de bun simț și de respect față de masa plătitorilor de impozite. Oricum, sunt sigur că edilii noștri nu vor putea dirija și opțiunile noastre de vot pentru alegerile locale, iar sensul unic pe care vom vota va fi ca astfel de funcționari să nu-și mai bată joc de cetățenii acestei urbe în viitor.

Am făcut publică această situație cu speranța că autoritățile competente în situații de urgență se vor autosesiza și vor impune măsuri de raționalizare a circulației în zonă pentru a preveni unele blocaje cu consecințe dramatice în cazul unor intervenții specifice.

Lasă un comentariu