UNIUNEA EUROPEANĂ NU MAI ACCEPTĂ TACÂMURILE DIN PLASTIC!

Distribuie pe:

Cu 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri, deputații Uniunii Europene (UE) au aprobat, miercuri, 27 martie 2019, interzicerea, începând cu anul 2021, a produselor din plastic de unică folosință (farfurii, tacâmuri, paie sau bețișoare).

Astfel, din 2021, în urma unui acord convenit deja cu Consiliul UE, vor fi interzise în Uniunea Europeană produse precum tacâmurile din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare), farfuriile din plastic de unică folosință, paiele din plastic, bețișoarele de urechi din plastic și bețișoarele din plastic pentru baloane. De asemenea, vor fi interzise produsele și recipientele pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipientele pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

În plus, textul actului normativ european consolidează principiul “poluatorul plătește”, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor.

Acest concept se va aplica și în cazul echipamentelor de pescuit, pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape.

Reglementările prevăd, de asemenea, obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de țigări de plastic, precum și a paharelor de plastic sau a șervețelelor umede.

“Aceste reglementări vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro - costul estimat al poluării cu plastic în Europa, până în anul 2030. Europa are acum un model legislativ ce trebuie apărat și promovat la nivel internațional, având în vedere natura globală a problematicii poluării marine cauzate de plastic. Acest lucru este esențial pentru planetă”, consideră eurodeputații.

Lasă un comentariu