INEDIT LA GALERIA “UNIREA”: EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ÎN ACUARELĂ ȘI GRAFICĂ

Distribuie pe:

La Galeria “Unirea” a Artiștilor Plastici Mureș sâmbătă, 30 martie a.c., a avut loc vernisajul unei expoziții inedite, fiind pentru prima dată când s-a deschis o expoziție cu lucrările artiștilor plastici mureșeni în acuarelă, creion pastel, creion grafit și tuș, pentru lucrările de grafică. Expoziția a fost organizată la propunerea și inițiativa artistei plastice Sóo Emma. La aceată expoziție au expus 18 artiști plastici: Abonyi Mária, Gabriela Alecu, Antal Eduard, Bardi Natalia, Biró Éva, Fekete Ferenczi Blanka, Radu Ionașiu, Kelemen Tibor, Liliana Lazăr, Elisabeta Merdar, Vasile Mureșan, Sofia Neagoi, Angela Pop, Sóo Emma, Maria Suciu, Szabó Enikö, Cornelia Todoran și Vitus Loránd. Evenimentul a început cu o veste tristă anunțată de dl. Czirjék Lajos, președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș - AAPM, cum că, în noaptea de vineri spre sâmbătă a trecut la cele veșnice colegul lor, Teodor Moraru, în vârstă de 88 de ani, în urma unei comoții cerebrale severe. În memoria sa s-a ținut un moment de reculegere. A fost membru al asociației din anul 1993, artist plastic foarte cunoscut și apreciat în județ și în țară pentru lucrările sale de pictură naivă.

Alocuțiunile au fost rostite de domnii Czirjék Lajos și Vasile Mureșan. Czirjek Lajos a precizat că cel mai frecvent, în taberele de pictură, se solicită lucrări în ulei, la care se adaugă inconvenientul prin faptul că lucrările în acuarelă, protejate cu sticlă și înrămate, de multe ori se deteriorează în timpul manipulărilor și al transportului, necesitând condiții mai aparte. Din aceste motive, mai puțini artiști plastici se orientează spre acuarelă. Târgu-Mureșul a avut artiști plastici foarte valoroși în pictură în acuarelă, Czirijék Lajos amintind și câteva nume, dar a promis că de acum înainte se va organiza anual câte o expoziție de acuarelă și grafică, în funcție de numărul participanților. Lucrările vor fi prezentate în expoziție, poate chiar și separat, acuarela și grafica fiind lucrări care necesită o tehnică aparte de lucru. Lucrările în acuarelă se fac prin tehnici separate de lucru, pe uscat și umed. Partea deosebită la acestea este că nu se pot aduce corecturi ulterioare, iar pentru modificări trebuie reluată toată lucrarea de la început. Vasile Mureșan:

“Acuarela este o tehnică la fel de valabilă ca și uleiul, acrilul, pastelul, ca oricare alta, dar are o singură hibă: se decolorează, în timp. Orice îi vei face, lucrarea se decolorează”. Vasile Mureșan a început prezentarea lucrărilor cu exponatele de grafică, lucrări care ne duc cu gândul la lucrările descoperite în peșteri, ca “primă formă de existență a spiritului creator”, apreciind talentul și lucrările artiștilor, care, prin câteva linii, au reușit să redea caractere ale personajelor, fie în tuș, fie în creion. Referitor la lucrările de acuarelă, Vasile Mureșan s-a arătat foarte plăcut impresionat de varietatea tehnicilor de lucru ale autorilor, începând de la cea uscată la cea umedă, precizând că tehnica uscată în acuarelă se folosea anterior, cândva, ca schiță pentru lucrările care urmau a fi făcute în ulei, tempera, cu ou. Artiștii din Veneția lucrau în tempera cu ou, după uscare continuau lucrarea în straturi de uleiuri transparente. Față de tehnica de lucru în uscat cu acuarela, la cea umedă se pierde acuratețea. “Sunt cele două feluri de a exprima: tehnica uscată, mai concretă, și tehnica umedă, mai fluidă, și la ambele se folosește transparența. În asta constă marea finețe”. În încheiere, președintele AAPM a anunțat: “În ziua de marți, 2 aprilie a.c., va avea loc vernisajul expoziției de artă sacră organizată de Asociația Filarmonica din Turda, unde am fost invitați noi, Asociația Artiștilor Plastici Mureș, dar și clujenii. Artiștii plastici Cluj-Napoca și Turda vor deschide o expoziție la Dej, județul Cluj, în sala e expoziții din centrul orașului, unde noi vom expune cu predilecție icoane. Marcel Naste va veni din Reghin cu lucrări ceva mai deosebite. Expoziția va fi deschisă până pe data de 16 aprilie. Noi vom merge cu cinci artiști plastici, împreună cu alte 2-3 persoane de la Centrul de Creație și Tradiție, fiindcă și acolo funcționează o școală de iconografie sub îndrumarea profesorului Călin Bogătean. Vom avea în jur de 25 de lucrări expuse. Peste două săptămâni, în data de 13 aprilie a.c., la Galeria Unirea vor expune artiștii plastici din Satu Mare, iar mureșenii, în replică, vor expune la Satu Mare peste circa o lună și jumătate.

Lasă un comentariu