AU FOST INVENTATE OASELE DIN... SPUMĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitățile Columbia Britanică și McMaster, citați de descopera.ro, susțin că au realizat o substanță similară cu spuma care, injectată în corp, oferă structura pentru creșterea unui nou os.

“Materialul a fost realizat prin tratarea nanocristalelor derivate din celuloză de plante, astfel încât acestea să se lege și să formeze un burete dur, dar ușor (practic, un aerogel), care se poate comprima sau întinde pentru a umple complet cavitatea osoasă.

Multe implanturi și grefe sunt realizate din ceramică dură și casantă, care nu se conformează întotdeauna formei cavității, iar acele găuri pot duce la o creștere inadecvată a osului sau chiar la un eșec al implantului. Am creat acest aerogel din nanocristale de celuloză ca o alternativă mai eficientă la aceste materiale sintetice.

În studiul nostru, am lucrat cu două grupuri de șobolani. La primul grup am folosit implanturi cu aerogel, iar al doilea grup nu a beneficiat de această metodă. Rezultatele au arătat că grupul cu implanturi a prezentat o creștere a oaselor cu 33% mai mare în primele trei săptămâni și cu 50% mai mare după 12 săptămâni față de grupul de control.

Aceste descoperiri arată, pentru prima dată în experimente de laborator, că un aerogel cu nanocristale de celuloză poate susține creșterea osoasă. De asemenea, implanturile s-ar dezintegra în componente non-toxice, pe măsură ce osul începe să se vindece.

Considerăm că acest aerogel poate fi folosit în mai multe aplicații, precum implanturile dentare și intervențiile chirurgicale de înlocuire a articulațiilor. Va fi ieftin, pentru că materialul de bază, nanoceluloza, este deja produs în cantități comerciale.

Totuși, va mai dura până când aerogelul va ajunge în spitale. În această vară, vom studia mecanismele dintre os și implant care duc la creștere osoasă. Apoi, vom analiza cu ajutorul microscopului modul în care implantul se degradează. După aceea, mai sunt necesare și alte teste biologice înainte să trecem la testele clinice”, explică oamenii de știință canadieni.

 

Lasă un comentariu