CITIȚI-LE COPIILOR CĂRȚI TIPĂRITE, NU CĂRȚI ELECTRONICE!

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Michigan, citați de descopera.ro, au demonstrat că versiunea clasică a cărților, respectiv cea tipărită pe hârtie, este mult mai eficientă decât cea modernă, reprezentată de e-book-uri (cărți în format electronic).

“Studiul nostru arată că părinții și copiii verbalizează și interacționează mai mult atunci când citesc cărți pe hârtie decât atunci când citesc cărți în format electronic.

Știam că lectura încurajează dezvoltarea limbajului copiilor, alfabetizarea și legătura cu părinții, însă am dorit să aflăm cum cărțile electronicele pot schimba această experiență.

La studiu au participat 37 de perechi de părinți și copii care au fost puși să citească cărți în trei formate: tipărite, cărți electronice pe tabletă și pe e-book-uri, care aveau o serie de funcții suplimentare, precum efecte sonore și animații.

Astfel, am observat că perechile interacționau mai puțin cu lectura de pe e-book. Mai mult, părinții vorbeau mai puțin despre lectura în cauză și mai mult despre caracteristicile tehnologice, precum dispozitivul, butoanele sau volumul. Dar, interacțiunea în timpul citirii dintre copiii mici și părinți este o parte importantă a dezvoltării sănătoase a copilului.

Pornind de la întrebările deschise despre carte și relaționând povestea cu experiențe din lumea reală, practicile din timpul lecturii încurajează dezvoltarea limbajului, angajamentul și alfabetizarea. În plus, interacțiunile non-verbale în timpul citirii creează în mintea copiilor asocieri pozitive cu lectura.

Părinții sunt cei care întăresc capacitatea copiilor de a asimila cunoștințe prin relaționarea noului conținut cu experiențele de viață ale copiilor lor. Cercetarea ne arată că discuțiile conduse de părinți sunt extrem de importante pentru copiii mici, deoarece ei învață și rețin mult mai bine noile informații din interacțiunile personale decât din cele digitale.

Aceste interacțiuni apar mult mai puțin atunci când părinții folosesc e-book-urile pentru a le citi copiilor lor, deoarece funcțiile suplimentare ale acestor dispozitive îi distrag pe adulți de la conversații reale”, afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu