PAPA FRANCISC, ÎN ROMÂNIA: AGENDA CĂLĂTORIEI APOSTOLICE DIN ZILELE 31 MAI - 2 IUNIE 2019

Trei Sfinte Liturghii, opt discursuri în fața autorităților politice și religioase, beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri și o întâlnire cu comunitatea de rromi în doar trei zile, la douăzeci de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea, include programul călătoriei apostolice pe care papa Francisc o efectuează în România, în zilele 31 mai - 2 iunie 2019, la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj, sub genericul “Să mergem împreună!”...

Vineri, 31 mai 2019: Roma - București

Întâlnirile cu președintele, primul ministru, patriarhul și Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române, cu vicepreședintele Conferinței Episcopilor din România marchează prima zi a călătoriei apostolice a papei Francisc în România, dedicată în întregime autorităților politice și bisericești din Capitală. Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 8.10, de pe aeroportul Roma - Fiumicino, în direcția București - Otopeni, unde va ajunge la ora 11.30. Papa va merge la Palatul Prezidențial Cotroceni, pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la președintele României și întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic. La ora 15.45, papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru o întâlnire privată cu patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în fața căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanții Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita papei și a patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea “Tatăl Nostru” și cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala “Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de București.

Sâmbătă, 1 iunie 2019: București - Șumuleu Ciuc - Iași - București

La ora 9.30, pontiful pleacă de la București, cu avionul, spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia. Succesiv, papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenți și ține omilia celebrării euharistice. În jurul orei 17.00, papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iași. La 17.30 face o vizită la catedrala romano-catolică, după care merge în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile, cărora le adresează cel de-al șaselea discurs al vizitei. În cursul serii, papa se întoarce cu avionul la București.

Duminică, 2 iunie 2019: București - Blaj - Roma

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ritul bizantin român și ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici martiri se află în centrul agendei celei de-a treia și ultimei zile a călătoriei apostolice în România. Sfântul Părinte pleacă de la București, cu avionul, duminică, la ora 9.00, cu direcția Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, pontiful celebrează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj. Papa prezintă omilia celebrării euharistice și recită antifonul marian pascal “Regina Coeli” (“Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea de rromi din Blaj. În fine, în jurul orei 17.00, papa sosește cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun. Papa Francisc pleacă din România, cu avionul, duminică, 2 iunie a.c., la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma - Ciampino în jurul orei locale 18.30. Date preluate de la Vatican News.

Lasă un comentariu