CONSUMUL DE CIUPERCI ÎNCETINEȘTE DECLINUL MENTAL

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore, citați de descopera.ro, susțin că un consum ridicat de ciuperci contribuie la încetinirea declinului mental.

“În studiul nostru, 663 de persoane din Singapore, cu vârsta de peste 60 de ani, după ce au consumat mai mult de două porții de ciuperci pe săptămână, echivalentul a 300 de grame, au fost cu 57% mai puțin expuși la insuficiențele cognitive ușoare, față de cei care au mâncat mai puțin de o porție pe săptămână.

Această corelație este posibilă datorită faptului că ciupercile conțin niveluri ridicate de ergothioneină, compus care acționează ca un antioxidant și antiinflamator, putând proteja celulele creierului de daune.

Într-un studiu separat, din anul 2016, am descoperit că o deficiență a acestui compus ar putea fi un factor de risc pentru bolile neurodegenerative precum Alzheimer.

Oamenii nu pot sintetiza acest compus, dar poate fi obținut din alimente, inclusiv din fasole, însă ciupercile, care sunt capabile să sintetizeze ergothioneina, au un nivel foarte ridicat din acest compus.

Persoanele diagnosticate cu demență sau alte afecțiuni psihice grave au fost excluse din studiu. Participanții au fost rugați să își noteze dietele regulate, inclusiv consumul a șase tipuri de ciuperci frecvent consumate în Singapore. De asemenea, am controlat aportul de alte alimente cunoscute pentru corelația cu funcția cognitivă, cum ar fi legumele, fructele și nucile.

Participanții au dat apoi teste destinate măsurării abilităților cognitive, precum memoria și rapiditatea procesării informațiilor. Rezultatele au fost controlate pentru nivelurile de educație și vârstă. Persoanele care au avut mai puțin de 1,5 abateri standard sub scorul mediu al participanților cu vârste și educație similare au avut o insuficiență cognitivă ușoară. Aproximativ 90 din cei 663 de participanți au intrat în această categorie.

Insuficiența cognitivă ușoară este etapa intermediară până la declinul cognitiv normal, asociat cu înaintarea în vârstă și demența, care este mai gravă și nu are niciun tratament. Având în vedere că numărul de persoane în vârstă este în creștere, ne putem aștepta să vedem în viitor un potențial tsunami de demență.

Vestea bună este că declinul cognitiv poate fi gestionat. Persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară pot în continuare să îndeplinească cele mai multe funcții normale, iar rata de declin poate fi încetinită prin intervenții alimentare și un mod de viață mai sănătos. Cele 90 de persoane au avut un nivel scăzut de ergothioneină în fluxul sanguin, care a fost corelat și cu un aport scăzut de ciuperci”, explică oamenii de știință.

 

Lasă un comentariu