IN MEMORIAM PROF. DUȘA TRAIAN (01.03.1936-01.04.2018)

Distribuie pe:

Se împlinește un an de când a plecat dintre noi, spre cele veșnice, profesor DUȘA TRAIAN, la vârsta de 82 de ani. Ca profesor, scriitor, poet, publicist, pictor, critic literar, membru fondator al Ligii Scriitorilor Români Filiala Mureș, om de mare cultură, ne lasă cărțile scrise, care ne vor rămâne, nouă și urmașilor noștri, ca mărturie a unor vremuri pe care le-am trăit. A fost profesor și diriginte la Liceul seral Toplița - Gălăuțaș. În anul 2018, după o lună, plecase și soția sa prof. dr. DUȘA SILVIA.

Am început să organizăm aniversarea a 55 de ani de la terminarea liceului seral 1959-1963. Bolnav fiind, aveam speranța că se va face bine, și vom organiza întâlnirea împreună, la Toplița, din păcate nu s-a mai ținut.

Foști elevi, care mai suntem în viață, aducem un omagiu și respect pentru toate amintirile frumoase petrecute în cei patru ani de liceu.

Ca fost diriginte și profesor, TRAIAN DUȘA ne îndemna să muncim și să învățăm, să nu ne lăsăm de școală, va fi greu, dar mai târziu vom putea câștiga mai ușor “pâinea noastră cea de toate zilele” și că pâinea cea de hrană se face cu sudoarea frunții. A fost un mare dascăl, un mare om de omenie, de aceea ne vom aduce mereu aminte de el.

Locuia în Târgu-Mureș, din 1 septembrie 1964 a fost profesor de limba română și istorie, la Liceul nr. 5, apoi la Liceul de Artă, timp de 28 de ani.

De asemenea, în perioada 1965-1975 a fost președintele Comitetului de Cultură și Artă în Târgu-Mureș. S-a pensionat în anul 2000, dar se simțea tot om al școlii, chiar dacă n-a profesat decât uneori, dar de fapt a mai adăugat noi valori, cele patru volume de istorie, artă și cultură. A fost membru al Ligii Scriitorilor din România, cu sediul în Cluj-Napoca, unde în cadrul unei festivități, la 30 martie 2016, în Sala armelor de la Centrul Militar Cluj-Napoca, i s-a înmânat premiul Ligii Scriitorilor Români, pe anul 2016. La Filiala Mureș a L.S.R. a obținut premiul pentru “Cartea de memorialistică și spiritualitate”, cu trilogia “Țăran cu cravată”.

S-a afirmat ca autor al zecilor de cărți publicate, în care este consecvent și afirma lupta pentru triumful frumosului, al binelui și al adevărului. A fost mândru că a dat ceva generației noastre de intelectuali și nu numai. Aflăm și contribuția la zilele “MIRON CRISTEA”, de la Toplița, unde în toate edițiile trecute a fost prezent cu comunicări însoțite cu cuvinte de laudă asupra calității și reușita acestora pentru cultura și civilizația românească, specifice Văii Toplițene.

De altfel, a fost mare cunoscător al realității locului unde s-a născut, a copilărit și a lucrat, cinstea oamenii cu mult respect, cu multă diplomație, indiferent de naționalitate.

Ca fost profesor, mare patriot, om de cultură, istoric, artist plastic, critic de artă, scrie în paginile cărților sale, de o rară frumusețe și stil original, cu care îmbogățește istoria și limba românească.

Liniștit să vă fie somnul, alături de soția dragă - prof. dr. DUȘA SILVIA.

Dumnezeu să vă odihnească și să vă ierte!

Lasă un comentariu