LUMEA SE SCHIMBĂ! ROMÂNIA CE FACE? (XIV) MECANISMUL SCHIMBĂRILOR ECONOMICE ȘL SOCIALE

Distribuie pe:

O astfel de abordare, prin prisma extinderii actualului model economic de gândire spre zonele mai sus citate, poate deschide drumul către o mai profundă înțelegere a modului în care se poate echilibra raportul om-natură, în speranța eliminării pericolului în care se află umanitatea, ca urmare a deprecierii dramatice a mediului natural și a condițiilor climatice.

Din acest punct de vedere, niciun studiu privind problema raportului dintre acțiunea umană și mediul înconjurător nu poate face abstracție de abordarea pe care o are Vaticanul față de această problemă. Prezentarea acestui punct de vedere nu a reprezentat doar dovada implicării Vaticanului în găsirea de soluții celor mai grave și imediate probleme ale umanității, ci și declanșarea unor largi dezbateri la nivel academic, dar și decizional. Nu e de mirare că mulți oameni de știință au salutat encyclica, manifestând un entuziasm neobișnuit. “Este unică prin faptul că ea aduce laolaltă credința și morală cu lumea rațiunii și ingeniozității”, a declarat Hans Joachim Schellnhuber, directorul Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului (PIK) din Germania.

În prima sa encyclică, Papa Francisc a avertizat că ființele umane par să nu vadă nici un alt sens în mediul lor natural decât acela de a le servi nevoilor imediate de consum, deși ar trebui să știe că toate eforturile pentru a proteja și a îmbunătăți lumea noastră implică schimbări profunde în “stiluri de viață, modele de producție și de consum, precum și în structurile stabilite ale puterii politice și administrative. Ar trebui să nu se uite că dezvoltarea umană autentică are un caracter moral. Acesta presupune respectarea deplină a persoanei umane, luarea în considerare a naturii fiecărei ființe și a legăturii sale reciproce într-un sistem ordonat. Tehnologia, întotdeauna folosită ca mijloc de obținere a profitului în afaceri, este prezentată ca fiind singura modalitate de rezolvare a problemelor mediului natural, dar, de fapt, se dovedește incapabilă de a respecta rețeaua complexă a relațiilor dintre om și natură, ceea ce conduce la rezolvarea doar parțială a unor situații, dar și la crearea de noi probleme cum ar fi poluarea, acumularea de deșeuri toxice și degradarea calității apei și alimentelor.

(Va urma)

 

Lasă un comentariu