ZIUA INSTITUȚIEI PREFECTULUI

Distribuie pe:

Ziua de 2 aprilie a.c. a fost o zi de sărbătoare, și așa va fi de acum încolo, deoarece, conform Legii 348 din 2018, ziua de 2 aprilie a fost declarată Ziua Instituției Prefectului. Drept consecință, Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureș i-a avut ca invitați pe toți prefecții care s-au succedat în această funcție, de la început, din anul 1992 și până în prezent. Au onorat invitația la festivitate, în ordine: Vasile Urdea, primul prefect al județului Mureș, Ioan Racolța, Ioan Togănel, Ciprian Dobre, Felicia Pop, Valentin Constantin Bretfelean, Alexandru Petru Frătean, Corneliu Grosu, Vasile Liviu Oprea, Lucian Goga.

Ceremonia a început după intonarea Imnului de Stat al României, cu mesajul prefectului de Mureș, domnul Mircea Dușa: “Bună ziua și vă mulțumesc că ați acceptat invitația mea de a fi prezenți astăzi, la această ședință festivă a Colegiului Prefectural. Istoria prefectului, ca instituție pe care o conduce prefectul, se pierde în negura timpului. Sigur că despre aceste lucruri ne vor vorbi domnii profesori, dar vreau să fac o scurtă trecere în istorie, pentru a vorbi despre istoria recentă și despre istoria trăită. Încă de pe timpul domnitorilor din Moldova și din Muntenia se vorbea despre acest atribut al prefectului, de reprezentant al instituției centrale în teritoriu. Sigur că, la vremea aceea, aveau altă denumire, cea de ispravnici, și abia după Unirea Principatelor, atunci când Cuza a pus bazele și a reorganizat instituțiile statului, la 1 aprilie 1864, se aproba Legea Comunelor și odată cu aceasta se crea și Instituția Prefectului. O să mă întrebați că, de ce 2 aprilie? Pentru că la 2 aprilie au fost instalați primii prefecți în funcție, în anul 1864. Sigur, în timp, Instituția Prefectului a avut diferite atribuții, a purtat diferite denumiri, iar după 1990, odată cu apariția Legii 69 din 1991 privind administrația publică locală, se creează cadrul legal și se definesc atribuțiile Instituției Prefectului. N-am să insist asupra atribuțiilor, vreau numai să fac o precizare, că vorbeam de istoria trăită aici, de Instituția Prefectului de după 1990, că au existat prefecți și în perioada 1990-1991”.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc: “Întotdeauna este foarte important ca această relație, între administrația publică locală și administrația publică statală să fie foarte apropiată, pentru că în așa fel suntem mai aproape de cetățean, în așa fel putem, într-adevăr, să-i servim pe cei care ne-au trimis aici, pe alegători. Domnule prefect, aș dori să vă mulțumesc pentru buna colaborare, în continuare, din partea mea, sigur, aveți toată deschiderea pentru aceeași colaborare bună pe care am avut-o până acum. De Ziua Instituției Prefectului, ceea ce cred că vă pot spune, să aveți multă sănătate și putere de muncă, dumneavoastră și toți colegii dumneavoastră din Instituția Prefectului, pentru că aveți nevoie. Sunt multe probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună, iar noi, din cadrul Consiliului Județean, suntem deschiși la toate...” .

Profesorul universitar dr. Cornel Sigmirean s-a referit la istoricul Instituției Prefectului: “Instituirea Zilei Prefectului reprezintă expresia unui gest cu valoare de simbol, de recunoaștere a demnității și autorității instituției, semn al investirii autorității locale cu atribuții ce rezultă din aplicațiile principiilor europene privind autonomia locală în plan administrativ, concret, aplicarea Cartei Europene, a autonomiei locale. Pentru noi, istoricii, această zi reprezintă o provocare pentru cercetarea unei pagini importante a istoriei noastre, istoria prefecturii, care permite valorificarea unui imens material documentar, cu registre și acte ale unei istorii de sute de ani. Cu atât mai mult se impun asemenea cercetări, cu cât, din păcate, istoria prefecturii nu s-a numărat printre temele favorite ale istoricilor. O situație aparte, greu de explicat, în condițiile în care prefectul, cel care a fost pus în frunte, a reprezentat o funcție care a făcut carieră în istoria omenirii, de la romani și administrația medievală, la epoca modernă și contemporană. Termenul de prefect provine din latinescul «prefectus», fiind denumirea demnitarului din Imperiul Roman, care conducea o prefectură sau persoana care era pusă în fruntea unei prefecturi. Prefectus urbanus care conducea Roma, prefectus pretoris care avea sub comanda sa garda preotriană, sau în fruntea unei provincii, cum a fost Pilat din Pont, prefectul Iudeii.(...) Instituția Prefectului, fie că s-a numit «comite» în Transilvania sau «ispravnic» în Moldova și Țara Românească, a dominat istoria administrației peste 900 de ani. Din anul 1111 avem prima atestare documentară despre un prefect, comite în Transilvania, sau în Bihor. Dar Instituția Prefectului s-a definit în termeni moderni odată cu anul 1859, când a început organizarea statului român pe bazele și principiile democratice. Prefectul, denumire preluată din cultura politico-administrativă a Franței și a Belgiei, în viziunea primului-ministru de atunci, Mihail Kogălniceanu, citez, «reprezenta în fața populației însăși autoritatea, prefectul fiind chemat a ocroti lucrurile și legea le ocrotește mai presus de toate. Onoarea, viața și proprietatea»“. Cornel Sigmirean, trecând în revistă alte momente de seamă în legătură cu istoricul Instituției Prefectului, a precizat că instituția a fost desființată în anul 1944, apoi reînființată după anul 1990.

Domnul lector universitar dr. Vasile Adrian Boantă, prodecan al Facultății de Economie și Drept din cadrul UMFST Târgu-Mureș s-a referit la importanța actuală a Instituției Prefectului: “Stabilirea unei date în care să fie sărbătorită Ziua Instituției Prefectului poate fi un prilej de analize interne, poate să fie un prilej de stabilire de noi obiective, dar cu siguranță, trebuie să fie un prilej în care trebuie apreciată calitatea resursei umane din cadrul Instituției Prefectului. Un prilej în care funcționarii publici, personalul contractual, resursa umană în general, trebuie apreciată pentru întreaga activitate desfășurată pe parcursul unui an de zile. (...) Legea fundamentală reglementează prefectul, la articolul 122, respectiv 123, după revizuirea Constituției și stabilește cadrul general de desfășurare a activității. Textul fundamental stabilește, în principal, două direcții care reprezintă în esență și atribuțiile grupate ale prefectului. O primă direcție se referă la exercitarea de atribuții în calitate de reprezentant al Guvernului la nivel local, iar o a doua directivă de atribuții se referă la controlul de tutelă administrativă exercitată de către prefect”.

În continuare, prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a oferit distincții și diplome de excelență prefecților care s-au succedat la conducerea Instituției Prefectului, după anul 1990. Festivitatea s-a încheiat cu închinarea unei cupe de șampanie și felicitări de ziua celor care trudesc în Instituția Prefectului, spre binele nostru, al tuturor. Să precizăm și să prețuim și efortul pe care-l depune zilnic echipa de lucru din Instituția Prefectului, funcționari publici care rămân de regulă în anonimat, dar în mare parte ei fac ca totul să funcționeze bine. Avem și aici un fapt inedit. Cel mai longeviv funcționar public din cadrul Instituției Prefectului este domnul Ioan Iacob, consilier superior, care a lucrat fără întrerupere cu toți cei 17 prefecți de Mureș, începând cu prefectul Vasile Urdea și, în prezent, cu prefectul Mircea Dușa.

Lasă un comentariu