SERVICII DE TERAPIE PENTRU VICTIMELE INFRACȚIUNILOR

Distribuie pe:

La inițiativa Ministerului Justiției, în ședința de miercuri, 3 aprilie 2019, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se facilitează accesul victimelor unor infracțiuni la anumite servicii sociale, precum consiliere, sprijin emoțional sau psihologic și dreptul acestora la informare.

Ordonanța adoptată modifică și completează Legea nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor și reprezintă transpunerea completă în legislația națională a Directivei Europene nr. 29/2012.

Prin transpunere se asigură pentru toate victimele infracțiunilor posibilitatea de acces, în conformitate cu procedurile interne, la anumite tipuri de servicii, cum ar fi sprijinul emoțional, psihologic, informare, consiliere, sprijin pentru exercitarea drepturilor victimelor, consiliere cu privire la riscurile de victimizare secundară sau de intimidare și răzbunare, precum și la prevenirea acestora și evaluarea individuală a victimelor pentru identificarea nevoilor de protecție specifice.

Astfel, actul normativ prevede înființarea unor structuri, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), care să ofere suport victimelor infracțiunilor. Structurile vor avea un număr de trei salariați, constând în consilier juridic, psiholog și asistent social.

Noile organisme vor fi înființate prin reorganizarea activității DGASPC, acest lucru putându-se realiza doar dacă este respectat plafonul cheltuielilor de personal aprobate prin buget, în limita numărului de posturi aprobat în momentul de față, fără ca acțiunea să presupună un impact financiar suplimentar.

Ordonanța completează și Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, însă numai dacă autorul a recunoscut faptele care i-au fost imputate, în momentul când sunt apelate serviciile de mediere în spețele penale.

De asemenea, actul normativ modifică Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Astfel, victima are dreptul de a fi informată în cazul în care condamnatul a fost eliberat condiționat, dar are interdicția de a vorbi cu victima sau cu familia acesteia.

 

Lasă un comentariu