Potrivit fostului președinte al Curții Supreme de Justiție a Ungariei, Zoltán Lomnici, relațiile româno-maghiare ar fi afectate în cazul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ÎCCJR) nu ar decide eliberarea lui István Beke și Zoltán Szõcs, informează MTI. Lomnici a făcut aceste declarații după ce, în calitate de președinte al Consiliului Demnității Umane, i-a vizitat la Penitenciarul Codlea, împreună cu un deputat din partea Fidesz, pe cei doi secui condamnați sub acuzația de terorism, al căror caz va fi rediscutat de către ICCJR, la 9 aprilie.
“Suntem convinși că cei doi secui prizonieri politici ar trebui să fie eliberați, pentru că procedura a fost nedreaptă, dovezile sunt insuficiente pentru a se constata o răspundere penală”, a spus Zoltán Lomnici, potrivit căruia, dacă sentința nu va fi anulată, “acest lucru ar însemna nu doar moartea dreptului, ci ar influența negativ și relațiile dintre cele două țări”.
“Pornim de la premisa că instanța din România este cu adevărat independentă, și că va cântări în mod rezonabil circumstanțele juridice și efectele sociale” deoarece, a mai spus oficialul ungar, “cazul Beke-Szõcs suscită interesul celei mai mari minorități etnice naționale din România, precum și al întregii maghiarimi”.
În opinia lui Zoltán Lomnici, cei doi trebuie eliberați, indiferent dacă la 9 aprilie ÎCCJR va decide revizuirea sentinței sau va admite contestația în anulare, ceea ce ar însemna intrarea în vigoare a sentinței din prima instanță, care, practic, i-a achitat pe cei doi de majoritatea acuzațiilor.
Lomnici a precizat, de asemenea, că la cererea Asociației Civice Vasvári Pál, cei doi secui au fost informați și cu privire la faptul că asociația le-a acordat Premiul Vasvári, care li se va înmâna după eliberare, la Budapesta, mai notează sursa citată.