“RĂMĂȘIȚE EVOLUTIVE” DE CARE OAMENII NU MAI AU NEVOIE...

Distribuie pe:

Antropologul american Dorsa Amir, de la Colegiul Boston, citat de descopera.ro, susține că unii oameni păstrează anumiți mușchi sau părți ale corpului pe care nu le mai folosim, numite “rămășițe evolutive”, iar alții le-au pierdut deja.

“Rămășițele evolutive” sunt acele părți ale corpului nostru care nu mai au niciun folos pentru funcțiile pe care le dezvoltăm într-o viață modernă. Dar nu au fost întotdeauna așa, toate acestea îndeplinind o funcție specifică, și în multe cazuri vitală, pentru strămoșii noștri.

Apendicele - Este, probabil, partea inutilizabilă a corpului cel mai bine cunoscută de toți. Cercetările au arătat că boala Parkinson ar putea proveni din apendice. Cercetările științifice sugerează că acest organ a contribuit la digestia plantelor cu exces de celuloză, care au făcut parte din dieta strămoșilor noștri. Pe măsură ce dieta noastră a devenit mai variată, apendicele și-a pierdut funcția, notează Amir. El subliniază și faptul că există tot mai multe studii care arată că apendicele poate continua să joace un rol, astăzi, ca și depozit al bacteriilor din intestinele noastre.

Mușchiul palmar lung - Nu toată lumea îl are, dar este un mușchi care merge de la încheietura mâinii până la cot. Dacă extindeți brațul cu palma mâinii în sus și alăturați degetul mare cu celelalte degetele, formându-se un tip de con, puteți vedea o protuberanță foarte subțire și dreaptă care se extinde peste antebraț. Nu este tendonul, este mai moale. 10% dintre ființele umane l-au pierdut deja, confirm oamenii de știință, dar înainte era folosit pentru a-i ajuta pe strămoșii noștri să aibă forța necesară pentru a se urca în copaci.

Măselele de minte - Funcția lor era aceea de a mesteca cerealele și carnea crude cu care se hrăneau strămoșii noștri. Acum, după cum a explicat dr. Amir, dieta noastră este mult mai ușoară și nu avem nevoie să mestecăm așa de intens. Nici fălcile noastre nu sunt la fel de puternice ca acum milioane de ani. Nu la toată lumea îi crește măsele de minte, dar dacă acestea apar, de obicei, provoacă multă durere și este chiar recomandat să fie eliminate.

Mușchii mici atașați la foliculii de păr - În trecut, am avut mult mai mult păr în corpul nostru decât acum. Mușchii retractorului pili, conectați la foliculii de păr, au ajutat la ruperea părului și, astfel, par a fi mai mari în fața unei situații de risc sau amenințare. În zilele noastre, nu avem nevoie de acest lucru, dar se poate observa că multe mamifere păstrează părul, de exemplu pisicile.

Coada embrionară - Chiar și astăzi, între cinci și opt săptămâni după concepție, fătul începe să dezvolte o coadă care, înainte de a se naște, dispare pentru a forma ceea ce acum știm ca fiind cordon ombilical. Această coadă servea la mișcare și la menținerea echilibrului. Când învățăm să mergem în picioare, o pierdeam pentru că nu mai era utilă.

Mușchii din urechi - Sunt responsabili cu mișcarea părții vizibile a urechii, însă foarte puțini oameni au control asupra lor, explică antropologul. Unele mamifere îi folosesc pentru a detecta prada sau prădătorii și se crede că oamenii îi foloseau pentru același lucru.

Mușchiul piramidal - Acesta este situat în abdomenul inferior și are o formă triunghiulară. Există oameni care nu au și există oameni care au chiar doi. Ei servesc doar pentru a muta linia de zori (cea care merge de la burta inferioară la piept, traversând axa longitudinală a buricului). În zilele noastre, nu are folos, dar se crede că în trecut, când mergeam în patru labe, a facilitat mobilitatea și rotația mușchilor abdominali.

Sfârcurile masculine - Sfârcurile îndeplinesc, din punct de vedere biologic, o funcție specifică: facilitează alăptarea. Dar din moment ce femeile sunt cele care alăptează, de ce s-au născut bărbații cu ele? Motivul este că organismul unui embrion, fie femeie, fie bărbat, începe să se dezvolte în același mod. Când testosteronul, responsabil pentru formarea organelor sexuale masculine, începe să acționeze, mameloanele sunt deja dezvoltate.

A treia pleoapă - Aceasta este o parte extensibilă, situată în colțul interior al ochiului, și arată ca membranele pe care unele animale, cum ar fi păsările, reptilele și chiar unele mamifere le au pentru a-și proteja ochii. Ele sunt utilizate pentru a-și menține ochii umezi și fără resturi, însă în cazul oamenilor nu mai este decât o rămășiță, asupra căreia oricum nu avem nicio putere.

Lasă un comentariu