INHIBATOR AL OBEZITĂȚII, DURERII CRONICE ȘI DEPRESIEI MAJORE

Distribuie pe:

Cercetătorii Societății Americane de Chimie, citați de descopera.ro, susțin că depresia majoră, obezitatea și durerea cronică ar putea fi ameliorate prin inhibarea unei singure proteine (FKBP51).

“Prin inhibarea acestei proteine, ar putea fi dezvoltată o nouă opțiune terapeutică pentru toate cele trei afecțiuni. Până în momentul de față, procesul de inhibare a acestei proteine a fost îngreunat de faptul că cercetătorii nu aveau la dispoziție ceva destul de specific pentru a acționa fără să afecteze alte proteine similare.

Însă, recent, a fost dezvoltat un compus selectiv superior (SAFit2) care poate bloca eficient FKBP51 la șoareci, diminuând durerea cronică și având efecte pozitive asupra obezității cauzate de dietă și asupra dispoziției.

Noul compus ar putea avea aplicații și pentru cazurile de alcoolism sau de cancer cerebral. Proteina FKBP51 poate fi localizată în diverse zone ale corpului (creier, țesut muscular striat și adipos), având efecte multiple, de la restricționarea reabsorbției de glucoză, până la influențarea răspunsului la factori de stres. Problema este că această proteină este foarte asemănătoare cu alta, FKBP52, în ceea ce privește structura, deși acționează foarte diferit în celule.

Acest lucru a reprezentat un obstacol până acum în testele care aveau ca scop observarea efectelor produse numai de FKBP51. În momentul de față, inhibitorul SAFit2 este testat pe animale. S-a observat faptul că acesta ajută la a face față mai bine în situațiile de stres, împiedică luarea în greutate, ajută la normalizarea nivelului de glucoză și reduce durerea.

Cercetătorii au condus și o serie de studii pentru a observa implicarea proteinei FKBP51 în cazurile de alcoolism, dar rezultatele sunt preliminare. De asemenea, în anumite tipuri de tumori cerebrale, această proteină se multiplică în exces, ceea ce presupune că inhibitorul dezvoltat de noi poate fi utilizat în viitor și în tratamentul cancerului”, anunță Societatea Americană de Chimie. 

Lasă un comentariu