CE-I DE FĂCUT? ȚIGĂNIA DIN TÂRNĂVENI, O LUPTĂ TRAGICĂ PENTRU CETĂȚEANUL ONEST

Distribuie pe:

Tot mai mulți cetățeni educați și liniștiți ai orașului, din cartierele locuite de țigani, străzile Mioriței, Urcușului, Rândunelelor, “Bărăgan”, blocul afumat, sunt nevoiți să-și vândă sau să-și părăsească casele, din cauza țiganilor din jurul lor, care poluează, trăiesc după legea, principiile și apucăturile lor, într-un permanent conflict cu vecinii care-și duc viața în condiții decente secolului XXI, împingându-i spre capătul răbdării.

Ne-am săturat, mi-au spus unii dintre locuitorii acestor zone, care mi-au cerut sfaturi privind aspectele, de multe ori reclamate fără niciun rezultat. Foarte mulți țigani de prin aceste cartiere și străzi trăiesc ca în Evul Mediu. Păi, veniți seara să vedeți ce-i aici pe stradă, chiar și în centru, cafenele și baruri, cum se adună de zici că ies din pământ și ocupă toată strada, sparg semințe, beau bere, înjură, zbiară, se ceartă și se bat. E din ce în ce mai rău și nu știm unde o să se ajungă și la cine să mai apelăm!

Vecinii țiganilor sunt deranjați mereu de mizeria, scandalurile, gălăgia, certurile și comportamentul lor, focar de delincvență, contravențiile și infracțiunile fiind la ordinea zilei, deci renumele acestor vecini nu este tocmai unul prietenos (...). În aceste cartiere nu poți să nu remarci, se intersectează două lumi complet paralele: lumea celor care trăiesc în liniște și condiții civilizate, români și maghiari, și lumea celor din altă lume, țiganii. Acești țigani, mereu au fugit de greu și au mari dificultăți în a se integra într-un neam care se caracterizează prin trăinicie, eternitate și dumnezeire, gata oricând, ei, țiganii, să se lepede de credință, onoare și omenie. Programarea lor genetică e plauzibilă și are legătură foarte mare cu halul în care se poartă, cu agresivitatea lor, cu tupeul, cu mizeria, cu violență verbală și fizică, cu izolarea lor culturală autoimpusă. Ei se discriminează singuri!

Reacția de respingere a țiganilor nu are legătură cu culoarea pielii lor. Sunt o mulțime de țigani românizați printre noi, extrem de greu de deosebit, pentru că sunt educați și se comportă civilizat, exemple se pot da multe. Respectul se câștigă. Dacă țiganii vor să fie respectați, să se respecte pe ei înșiși și să-i respecte și pe ceilalți. Dacă un țigan s-ar duce oriunde în țară sau prin Europa

să-și caute de muncă și nu la golit buzunare, tâlhării, cerșit și furturi, sunt sigur că având calificare, educație și pregătirea cerută, ar fi primit la lucru cu toată dragostea. Nimeni nu-i urăște pentru ceea ce sunt. Ei trebuie să înțeleagă că este necesar să se adapteze legilor României și ale românilor și să le respecte, inclusiv ale țărilor prin care vagabondează. Nu-i discriminează nimeni. Au acces la învățământ, asistență medicală ca și românii. Au drept de vot ca și românii ș.a.m.d.

Este evident, una dintre problemele cele mai dureroase ale României ultimilor 28 de ani este referitoare la problema țiganilor și înmulțirea lor. Lucrurile nu se pot rezolva până nu se adoptă legi care să se și respecte. În plan local, până când Administrația locală și Poliția nu vor analiza corect și nu va interveni decisiv în soluționarea acestei foarte grave “maladii”, lucrurile nu se pot îndrepta. Plătitorii de taxe și impozite din ce în ce mai mari la bugetul primăriei sunt nevoiți să tolereze, pe banii lor, ambițiile și ignoranța unei etnii ce refuză cu vehemență orice regulă socială de bun simț, toate, sub ochii autorităților care nu pot gestiona eficient această situație scandaloasă.

Atâta timp cât țiganii reușesc să facă legea în acest oraș, Târnăveniul va rămâne un sat fără câini aflat la mâna țiganilor, a găinarilor care fură tot ce prind, fără ca cineva să-i poată pune cu botul pe labe.

 

Lasă un comentariu