GRĂDINA ALPINĂ DIN PARCUL CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

În Balcani s-au păstrat multe mituri referitoare la diferite duhuri sau plante. În mitologia Greciei antice, driadele sunt nimfe, protectoarele pomilor. Numele lor, în limba greacă, înseamnă stejar, iar ele sunt nimfele stejarilor. Câteodată, driadele erau denumite după numele copacilor pe care îi ocroteau. Ca toate nimfele, ele trăiau mult și erau legate de casele lor. Ca o parte indispensabilă a copacului, nimfa lui murea când murea și pomul. Din această cauză, driadele și zeii pedepseau pe fiecare muritor care rănea vreun copac, fără a îmbuna mai întâi nimfele copacilor. Oamenii care plantau și se îngrijeau de copaci se bucurau de protecția nimfelor copacilor.

Principala sărbătoare de primăvară, pentru transilvani și România, este Gheorghe cel Verde. Așa se numește păpușa făcută din ramuri și frunze. Unele persoane o sărbătoresc în a doua zi de Paște, iar altele - de Sf. Gheorghe. În ajunul sărbătorii se taie o ramură de salcie, o împodobesc cu ghirlande și frunze și o înfig în pământ. Femeile gravide își pun haina sub pom, pentru a sta toată noaptea acolo. Dacă în dimineața următoare găsesc pe haină o frunză de salcie, știu că vor naște ușor. Seara, sub copac, merg oamenii bolnavi și bătrâni care spun: “Tu vei muri în scurt timp, pe noi lasă-ne să trăim”. Dimineața se adună în jurul salciei, pentru a-l întâmpina pe eroul principal al sărbătorii, Gheorghe Verde - un flăcău acoperit din cap până în picioare cu frunze verzi și flori. El aruncă o mână de iarbă la animale, ca tot anul să nu lipsească hrana, apoi ia cuișoarele care au stat trei zile în apă și le înfige în salcie. Apoi, le scoate și le aruncă în apă, pentru a îmbuna duhurile apelor. Și la urmă îl aruncă pe Gheorghe cel Verde în râu.

Unul din cei mai prețuiți sfinți, și în Bulgaria, este Sfântul Gheorghe Cuceritorul. Sărbătoarea sa - 6 mai, este și ziua armatei bulgare. El este protectorul proprietarilor de pământuri. În ajunul Sf. Gheorghe, țăranii înfig în mijlocul terenului o ramură înverzită de fag, pentru a avea o recoltă bogată. Poarta fiecărei case se împodobește cu păducel sau cu liliac înflorit. De Sf. Gheorghe gazdele împodobesc cișmelele și fântânile cu verdeață și pun în gălețile de apă o mână de urzici pentru sănătate.

Sf. Gheorghe este și protectorul turmelor. Conform tradiției, în această zi ciobanii duc mieii în curtea bisericii, cu coronițe pe cornițe. Preotul citește rugăciunea pentru sănătatea oamenilor și animalelor, pentru o recoltă bună pe câmp.

 

Lasă un comentariu