INCENDIILE DE VEGETAȚIE PUN ÎN PERICOL SISTEMELE DE DISTRIBUȚIE A GAZELOR NATURALE ȘI ENERGIEI ELECTRICE

Distribuie pe:

* 25 de mii de consumatori de energie din județele Bacău și Iași au fost afectați în urma unor incendii de vegetație;

* Incendiile necontrolate de vegetație afectează atât funcționarea sistemului de distribuție, cât și integritatea acestuia, având un impact negativ asupra consumatorilor.

Delgaz Grid s-a confruntat în această primăvară cu o serie de probleme, datorate incendiilor de vegetație, preponderent în zone rurale, ce au afectat rețelele de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice. Cele mai grave situații au fost în județele Bacău și Iași, unde 25 de mii de consumatori nu au beneficiat de energie electrică, perioade îndelungate de timp.

Incendiile necontrolate de vegetație, în vecinătatea rețelelor aeriene de energie, lasă în urmă, printre altele, cantități mari de cenușă, care antrenate de vânt, ajung în rețelele de electricitate, unde pot amorsa un arc electric. Arcul electric poate duce la ruperea și căderea la sol a conductoarelor, cu risc major de electrocutare pentru persoanele din apropiere. În asemenea situații, linia electrică este scoasă din funcțiune, atât pentru stingerea incendiului, cât și pentru verificarea rețelei și realizarea reparațiilor necesare.

Focul deschis, în vecinătatea conductelor de gaze naturale, montate suprateran, poate avea un impact major, dacă în zonă sunt amplasate robinete și/sau îmbinări cu flanșe, prin arderea/topirea garniturilor de etanșare, cu degajări importante de gaze, ce se aprind odată ce intră în contact cu flăcările. În aceste cazuri extreme, se impune golirea sistemului de distribuție a gazelor naturale, realizarea lucrărilor de remediere și repunere în funcțiune conform unor proceduri clare.

Compania noastră recomandă cetățenilor să acționeze cu responsabilitate, în vecinătatea rețelelor de gaze naturale și de energie electrică și să evite activitățile ce implică focul deschis, tocmai pentru a preveni incidente ce pot avea un impact devastator.

Lasă un comentariu