REGHINENII, AVERTIZAȚI ASUPRA AMBROZIEI!

Distribuie pe:

Potrivit legislației în vigoare (Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia), proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației invazive și eliminarea ei, în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane, atrage atenția municipalitatea reghineană. Verificarea și constatarea nerespectării acestei obligații se va face de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului.

În vederea distrugerii buruienii ambrozia și a prevenirii răspândirii acesteia, categoriile vizate vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice, măsurile urmând a fi menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii. Deși, aparent, inofensivă, planta poate cauza probleme serioase de sănătate persoanelor alergice.

Neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de prevederile legale în vigoare se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice și cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice, se mai arată în comunicatul citat.

Ambrozia (sursa - DSP Mureș) este o plantă ce provine din America de Nord și crește în locurile necultivate. În zonele urbane o întâlnim cel mai adesea în apropierea căilor ferate, pe marginile șoselelor, în spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri, în zonele cu ruine sau în zonele rezidențiale unde încă se construiește, în culturile de cereale și de floarea soarelui.

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite în România, cu atât mai mult cu cât polenul acestei plante este prezent în atmosferă, de la începutul lunii august, sau chiar din luna iulie, până când vremea se răcește, în noiembrie. Reacția alergică la ambrozie seamănă foarte mult cu o răceală obișnuită, din acest motiv, cei afectați, de multe ori încearcă să combată simptomele deranjante cu ceaiuri și medicamente pentru răceală, total neeficiente în cazul alergiilor. Semnul distinctiv în cazul unei alergii la ambrozie este febra, atrag atenția specialiștii.

Lasă un comentariu