DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ - SFATURI PENTRU VICTIMELE VIOLENȚEI ÎN FAMILIE

Distribuie pe:

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a lansat un ghid online pentru persoanele care vor să iasă dintr-o situație de abuz domestic, oferind sfaturi despre cum pot victimele să își facă un plan de siguranță înainte să plece de acasă, ce pot face după ce au plecat, precum și sfaturi pentru cei care vor să le ajute. Totodată, ghidul conține și informații despre emiterea ordinului de protecție.

Încă din start, ghidul precizează că “ieșirea dintr-o relație violentă nu este ușoară. Agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba dacă este iertat și sprijinit de familie. De cele mai multe ori, recurge la șantaj emoțional și îi învinovățește pe alții pentru situația în care a ajuns familia.

Indiferent de ce strategie de control aplică abuzatorul, victima trebuie să știe că are dreptul la o viață demnă, că există instituții și organizații neguvernamentale care o pot ajuta să rezolve criza. Există resurse disponibile pentru femeile abuzate și bătute, inclusiv adăposturi, centre de formare pentru specializarea într-o profesie, servicii juridice și de îngrijire a copiilor”.

Planul de siguranță

Ghidul le sfătuiește pe victime să fie atente la semnele declanșatoare ale abuzului și, înainte de a începe o nouă criză violentă, să se folosească de orice motiv ca să se îndepărteze de agresor și să iasă din casă.

“Identifică zonele sigure ale casei, unde te poți refugia în cazul în care o ceartă sau un posibil atac este de neevitat. Evită spațiile mici și fără ieșire sau camerele cu posibile arme (cum ar fi bucătăria). Dacă este posibil, alege o cameră cu un telefon și o ușă în afară sau o fereastră.

Stabilește un cod (cuvânt, frază, semnal) prin care îți avertizezi copiii, prietenii sau vecinii că ești în pericol, pentru ca ei să sune la poliție după ajutor”, îndeamnă ghidul, continuând:

Planul de evadare

“Fii gata să pleci de acasă, în caz de nevoie. Dacă ai mașină, ai grijă să fie mereu alimentată și parcată într-un loc de unde să poți ieși imediat. Păstrează pentru tine o cheie de rezervă a mașinii, o sumă minimă de bani de urgență, haine, numerele de telefon importante și documentele de identitate ale tale și ale copiilor, ascunse într-un loc sigur (în casa unui prieten, de exemplu).

Repetă de câteva ori ieșirea rapidă în condiții de siguranță. Dacă ai copii, arată-le și lor, ca o joacă, ce trebuie să facă. Repetarea îți va face mai ușoară plecarea, în cazul în care ești atacată de agresor.

Încearcă să memorezi o listă de contacte de urgență. Întreabă mai multe persoane de încredere dacă le poți contacta, în caz de nevoie, pentru o noapte de cazare”.

Ia-ți un alt telefon mobil!

“Este posibil să îți fie frică să pleci sau să ceri ajutor, fiindcă abuzatorul tău se va răzbuna dacă va afla. Atunci când cauți ajutor împotriva abuzului, este important să îți acoperi urmele, mai ales atunci când utilizezi telefonul sau calculatorul.

Ia în considerare achiziționarea unui telefon mobil prepaid sau a unui alt telefon mobil despre care agresorul nu știe. Folosește o cartelă de telefon prepaid. Amintește-ți că, dacă utilizezi telefonul fix de acasă, numerele de telefon apelate pot fi listate, la cerere, pe factura lunară care va ajunge acasă. Chiar dacă ai plecat deja la momentul în care factura detaliată ajunge acasă, agresorul poate să te urmărească, folosind numerele de telefon la care ai cerut ajutor.

Verifică-ți setările telefonului mobil. Există tehnologii pentru telefonia mobilă pe care agresorul le poate utiliza pentru a asculta apelurile purtate sau pentru a urmări locația în care te afli. Deci, închide-l atunci când nu este în uz sau nu îl mai poți lua cu tine când fugi de agresor”.

Atenție la e-mail-urile și mesajele trimise!

“Agresorii monitorizează de multe ori activitățile partenerilor lor, inclusiv folosirea calculatorului. În timp ce există modalități de a șterge istoricul de Internet, acest lucru poate fi un semnal de alarmă pentru partenerul tău că încerci să-i ascunzi ceva, așa că fii foarte atentă. În plus, este aproape imposibil să ștergi din calculator toate dovezile, istoricul site-urilor vizitate etc., dacă nu știi foarte multe despre computere.

Dacă intenționezi să cauți ajutor on-line, cel mai sigur este să utilizezi un calculator din afara casei în care locuiești. Poți utiliza calculatorul de la locul de muncă, casa unui prieten, biblioteca etc.

Fii prudentă cu e-mail-urile și mesajele trimise. S-ar putea ca agresorul să știe cum să acceseze contul tău, să îți cunoască deja parola de acces în cont. Ia în considerare crearea unui nou cont de e-mail despre care agresorul să nu știe nimic”.

Ce faci după ce ai plecat

Să te protejezi de agresor acum, după ce ai plecat din casă, este la fel de important cum era și când locuiați împreună. Ar putea fi necesar să te muți într-un loc în care fostul partener nu te poate găsi. Dacă ai copii, s-ar putea să fie nevoie să-i transferi la o altă școală.

Pentru a păstra noua locație secretă, nu îți lista numărul de telefon (sună la compania de telefonie fixă sau mobilă pentru a cere acest lucru). Pentru facturi și corespondență, folosește mai bine o cutie de oficiu poștal, decât adresa de acasă. Anulează conturile bancare vechi și cardurile de credit, mai ales dacă au fost comune cu agresorul. Când deschizi conturi noi, folosește o altă bancă.

Dacă ai rămas în aceeași zonă cu agresorul, schimbă rutina zilnică. Folosește un alt drum pentru a ajunge la serviciu, evită locurile unde mergeați împreună, unde agresorul te-ar putea găsi, caută alte magazine, piețe pentru a-ți face cumpărăturile. Ține la tine tot timpul un telefon mobil încărcat pentru eventualitatea în care va trebui să suni la 112”.

Cere ajutor

“Sună la 112 și să cere sprijin dacă viața și sănătatea îți sunt puse în pericol. Cere ajutor medical, deoarece vătămările suferite pot evolua neașteptat și se pot agrava rapid. Solicită consultul medico-legal și eliberarea unui certificat constatator. Acesta se eliberează contra cost, contravaloarea recuperându-se ulterior, după câștigarea procesului.

În cazul unei agresiuni sexuale, să nu îți schimba hainele și să nu te speli, pentru a nu distruge probele necesare medicilor legiști. Dacă este chemată poliția la domiciliu, pentru constatarea unei agresiuni, și obiectele sunt răvășite, sunt pete de sânge, nu face ordine, deoarece polițiștii trebuie să observe locul faptei așa cum este”.

Cum poți ajuta o femeie care este abuzată

“Dacă vrei să ajuți o femeie abuzată, nu o judeci, nu îi critici comportamentul, îi oferi ajutorul, dar nu îi impui să ia vreo măsură. Vorbești cu ea atunci când agresorul nu vede acest lucru, pentru a nu tensiona și mai mult relațiile dintre ei.

O asculți și îi susții hotărârile. Ai grijă să o însoțești atunci când se hotărăște să îi spună agresorului că vrea să se separe de el, fiindcă acest moment este cel mai periculos. În eventualitatea unui proces, sunt necesari martori și date concrete referitoare la actele de abuz trăite. În acest scop, victima trebuie să își noteze orice amănunt sau persoană care poate certifica existența agresiunilor, să reclame la poliție, să își scoată certificat medical.

Dacă este vorba și de minori abuzați, suni la 112, când viața sau integritatea victimei (major sau minor) este în pericol. Nu contează dacă nu cunoști cine este victima sau dacă este prima oară când ai văzut-o”.

Ordinul de protecție

“Persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție.

Ordinul de protecție poate cuprinde evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei. Ordinul poate stabili limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată, încât agresorul să nu vină în contact cu victima. Întrucât legea nu stabilește o anumită distanță, aceasta urmează să fie indicată expres de către instanță în ordinul de protecție.

Competența de emitere a ordinului de protecție aparține judecătoriei în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința victima, iar titularul cererii este însăși victima. Cererea poate fi introdusă personal sau prin reprezentant legal și este scutită de taxa de timbru judiciar.

Cererile pentru emiterea ordinului de protecție se judecă de urgență și, în orice situație, soluționarea acestora nu poate depăși un termen de 72 de ore de la depunerea cererii.

Ordinul de protecție este executoriu. Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiunea de nerespectare a hotărârii judecătorești și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an, însă împăcarea dintre agresor și victimă înlătură răspunderea penală”. 

Lasă un comentariu