ERORI ALE CADRELOR MEDICALE ÎN CONTAMINAREA CU BACTERII REZISTENTE LA ANTIBIOTICE

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago, citați de descopera.ro, susțin că lucrătorii din domeniul sănătății, care se ocupă de pacienți infecțioși, fac uneori greșeli atunci când îndepărtează articolele de protecție personală, ducând la contaminarea hainelor sau echipamentelor cu bacterii rezistente la antibiotice.

“Nimeni nu este perfect, iar contaminarea accidentală a lucrătorilor din domeniul îngrijirii sănătății cu organisme rezistente la mai multe medicamente pot să apară și pot fi un pas cheie în răspândirea potențialilor patogeni în centrele de sănătate. Cu cât înțelegem mai mult, cum și de ce se întâmplă contaminarea, cu atât suntem mai bine pregătiți să ajutăm lucrătorii din domeniul sănătății să o evite.

În cadrul studiului nostru, am observat 125 de cadre medicale, printre care 83 de asistente medicale și 24 de medici, în patru unități de terapie intensivă pentru adulți. Jumătate dintre medici și asistente medicale au primit o instruire formală privind utilizarea echipamentelor individuale de protecție pentru virusul Ebola, în anul precedent, iar 90% au beneficiat, în ultimii cinci ani, de cursuri de îmbrăcarea și dezbrăcarea echipamentului.

Totodată, în timpul studiului, personalul medical participant a supravegheat 95 de pacienți cu precauții de contact pentru stafilococ auriu cu rezistență la meticilină (MRSA), enterococi rezistenți la vancomicină și bacili gram-negativi rezistenți la mai multe medicamente.

Am colectat 6.000 de eșantioane din 5.000 de locuri în zona unităților de terapie intensivă (ATI), inclusiv articole care au atins corpul pacientului și suprafețe de mediu cum ar fi manșete de presiune sanguină, butoane de apel și chiuvete. De asemenea, am testat mâinile, mănușile și hainele personalului medical studiat înainte și după interacțiunile cu pacienții și am constatat erori în scoaterea împreună a halatelor și mănușilor.

Mai mult de o treime dintre lucrătorii din domeniul asistenței medicale s-au contaminat cu un organism multirezistent în timpul întâlnirii cu un pacient. În special, patru lucrători din domeniul sănătății aveau acest organism pe mână, patru pe haine sau bijuterii, trei pe stetoscop și doi pe telefoanele mobile din spital. Aproximativ 70% din suprafețele de mediu au avut astfel de organisme, în special produse care erau aproape de pacienți, cum ar fi manșete de presiune sanguină, butoane de apel și șine de pat.

În ansamblu, 39% dintre lucrători au făcut mai multe erori în îndepărtarea echipamentului de protecție și au avut mai multe riscuri de a avea haine contaminate după o interacțiune cu pacientul.

Studiul nostru a avut loc într-un mediu real, în unități de terapie intensivă foarte frecventate, unde graba în acordarea de îngrijire de urgență face ca erorile simple să fie mult mai probabile. Acest lucru ne-a permis să urmărim mai bine metodele de îmbrăcare și dezbrăcare a echipamentului și erorile potențiale ale lucrătorilor din domeniul asistenței medicale. Scoaterea mănușilor și a halatelor împreună, ca o unitate, de exemplu, a părut foarte utilă în prevenirea autocontaminării.

Ca strategie, semnele sau indiciile din interiorul camerelor pacienților ar putea să reamintească lucrătorilor din domeniul sănătății procedurile adecvate de înlăturare a halatelor și mănușilor. Unii cercetători lucrează la un design nou al halatelor, care ar folosi un cod de culori pentru a identifica mai bine exteriorul halatului, astfel încât lucrătorii să-l poată îndepărta cu mai multă atenție”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu