OARE CUM S-AR SIMȚI MINORITĂȚILE EUROPEI, INCLUSIV DIN ROMÂNIA, DACĂ U.E. AR APLICA, LA UNISON, STANDARDELE BUDAPESTANE PRIVIND DREPTURILE ACESTORA?! SECUII RĂMÂN ÎN AREST, IAR FORURILE EUROPENE VOR AFLA CĂ ÎN JUSTIȚIA DIN ROMÂNIA „DICTEAZĂ FORȚELE ȘOVINE

Distribuie pe:

Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ÎCCJ) a respins, marți, ca neîntemeiată, cererea de recurs în casație, formulată de István Beke și Zoltán Szõcs față de sentința de privare de libertate, informează MTI, citând un comunicat al instanței. Sentința pronunțată de ÎCCJ este definitivă, motivarea urmând a fi publicată ulterior.

Cei doi au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru acte de terorism, deoarece din înregistrările de la dosar și din petardele găsite la domiciliul lui Beke, autoritățile române au tras concluzia că aceștia au vrut să plaseze o bombă artizanală în piața centrală din Târgu Secuiesc, în timpul paradei militare de Ziua Națională a României din 1 decembrie 2015, reamintește sursa citată.

În cererea de revizuire, Beke și Szõcs au afirmat că faptele pentru care au fost condamnați nu sunt prevăzute în legile penale, avocații lor susținând, marți, în fața judecătorilor, că petardele care s-ar fi presupus că vor fi folosite pentru bomba artizanală nu au pus viața nimănui în pericol, iar pe de altă parte infracțiunea reținută în rechizitoriu nu corespunde scopului descris în prevederile legale privind combaterea terorismului, respectiv subminarea puterii de stat, intimidarea populației sau constrângerea organizațiilor naționale sau internaționale.

În actul de trimitere în judecată se arată că cei doi inculpați urmăreau să sperie comunitatea locală de români, pentru ca, altă dată, să nu mai organizeze parade militare de sărbătoarea națională, or, acest scop nu poate fi încadrat în definiția enumerată de legea privind combaterea terorismului, potrivit căreia un act de terorism presupune intenția de a amenința la nivel național sau internațional, au argumentat avocații apărării.

Prezent în sala de judecată, Csóti György, directorul Institutului pentru Protecția Drepturilor Minorităților din Ungaria, a comentat sentința, afirmând că aceasta dovedește, încă o dată, „că în România nu există justiție independentă și dictează forțele șovine, care urăsc maghiarii, direcționate de către serviciile secrete".

Csóti a mai declarat că Institutul pentru Protecția Drepturilor Minorităților din Ungaria intenționează să contacteze mai mulți europarlamentari, cu rugămintea de a face pașii necesari declanșării procedurilor prevăzute de articolul 7 al Tratatului UE, împotriva României, deoarece aici, în opinia sa, „încălcarea justiției pe baza apartenenței la o națiune este sistematică", așa cum demonstrează procesele intentate primarilor din Ținutul Secuiesc și stadiul demersurilor privind retrocedările.

La rândul său, Lomnici Zoltán, fostul președinte al instanței supreme de la Budapesta și actual președinte al Consiliului Demnității Umane, a declarat că, în interesul serviciilor secrete românești, ÎCCJ nu a luat o decizie juridică, ci una politică, fapt ce trebuie adus la cunoștința forurilor internaționale, mai precizează sursa citată. (Sursa foto - observator.tv)

Lasă un comentariu