SIMPLE COINCIDENȚE

Distribuie pe:

Siruni, în ultima perioadă a vieții sale, mi-a împărtășit multe din descoperirile pe care le făcuse, între altele, cum au fost, de pildă, numeroasele documente găsite de el între cele două războaie, în arhiva lui Manuc-Bei, la locuința acestuia din Basarabia, pe care a și încercat să le publice, fără să reușească.

De asemenea, mi-a vorbit de un atlas tipărit cu veacuri în urmă la Nürenberg și în care existau trei hărți ale Transilvaniei, cu însemnări privind existența valahilor peste tot. Document prețios și zdrobitor argument contra revendicărilor ungare.

Siruni a luat de la anticarul Kehaloglu (care avea un magazin de antichități, cam în fața Palatului Știrbei, pe Calea Victoriei) să arate atlasul lui Nicolae Iorga, care, constatând valoarea acestui document, l-a trimis lui Radu Rosetti, directorul Bibliotecii Academiei Române, ca să-l achiziționeze pentru suma de 15.000 lei, cât cerea anticarul. Radu Rosetti a făcut observația că anticarul nu e patriot dacă cere asemenea sumă și că, în ce-l privește, el a adoptat deviza lui Bianu: “Prendre, ne jamais rendre et toujours pretendre.” Atlasul, totuși, nu a putut fi reținut și a trebuit să fie înapoiat lui Kehaloglu (grec de origine) nu înainte de a se lua de către Siruni niște fotocopii încredințate apoi lui Nicolae Iorga, care a și făcut cu acest prilej o aluzie la șmecheria armenească.

Siruni nu s-a mulțumit însă cu atât și s-a adresat colecționarului de tablouri Zambaccian, care a văzut importanța achiziționării lui. Numai că era târziu. Atlasul fusese cumpărat de unguri pentru suma de... 50.000 lei.

Lasă un comentariu