LA TOPLIȚA, LANSARE DE CARTE. ILIE ȘANDRU, “VREMURI ȘI DESTINE”

Distribuie pe:

La Toplița, la Sala de Consiliu a Primăriei a avut loc lansarea celei de-a doua ediții a cărții scriitorului toplițean Ilie Șandru, “Vremuri și destine”, apărută la Editura “Vatra veche”.

Despre carte au vorbit Nicolae Băciuț, Gheorghe Nicolae Șincan și Viorica Lazăr.

Deosebit de bogată este activitatea publicistică a profesorului Ilie Șandru, cuprinzând mii de articole. Ziaristica lui Ilie Șandru “este una de tranșeu”, cum scria cineva, pentru că s-a luat de piept, cum se spune, cu toți cei care, într-un fel sau altul, au atentat și atentează la unitatea și integritatea României.  Zecile de studii de istorie, literatură, istorie bisericească, etnografie și sociologie în revistele din sud-estul transilvan: Sangidava, Angvstia , Acta Carpatica, Anuarul Arhivelor Mureșene, Vatra Veche, Cuvântul liber, Curierul de Transilvania, ASTRA - Buzăul Ardelean, Colocviile de la Nicula, cât și în alte publicații din țară precum:  Familia română, din Baia Mare, Steaua, din Cluj-Napoca, Credința străbună, din Alba Iulia, Transilvania, din Sibiu, Valori perene, din Roman, Națiunea, Totuși iubirea, Flacăra, Vremea, România Mare, Tricolorul, Românul, Țara Noastră, Adevărul, din București. Unele dintre acestea se regăsesc în cele cinci volume de publicistică pe care le-a editat de-a lungul vremii.

Nu mai puțin bogată și valoroasă este activitatea lui Ilie Șandru ca scriitor, scriind și publicând în perioada 1995-2018, 23 de volume, între care stau la loc de frunte cele șase romane, din care cinci sunt romane istorice. În ele, autorul “rememorează istoria românilor până la 1918, o istorie tragică... Prin Ilie Șandru, romanul istoric românesc revine în actualitate”. Titlurile lor: “Binecuvântată a fost clipa...” (2002), “Peste hotarele timpului” (2013), “Așa a fost să fie...” (2015), “Ani de zbucium” (2016), “Destine după... destine” (2017). Acestora li se daugă volumul “Eroica îndârjire” - evocare romanțată a eroismului românesc, la Centenarul Marii Uniri.

Activitățile culturale, scriitoricești, publicistice și științifice au fost și sunt puse în valoare și de apartenența sa, în calitate de lider sau membru activ, la diferitele organizații culturale, civice sau profesionale, cum ar fi: președinte al Fundației culturale “MIRON CRISTEA” din Toplița; membru al Despărțământului ASTRA Covasna - Harghita; membru al Fundației culturale “Vasile Netea” din Tg.-Mureș, filiala “Virtus Romana Rediviva” din Monor (județul Bistrița-Năsăud); membru fondator al Ligii Scriitorilor, filiala Târgu-Mureș; membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, președinte executiv al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în perioada 17 noiembrie 2012 - 31 mai 2014, și membru al Consiliului Director de la înființarea sa până în prezent.

De-a lungul timpului, pentru prodigioasa sa activitate, profesorul, publicistul și scriitorul Ilie Șandru a fost distins cu numeroase diplome, titluri și ordine, dintre care enumerăm câteva: în anul 1998, Diploma aniversară a Uniunii “Vatra Românească”; în 2000, Diploma de Onoare și titlul de Membru de Onoare al Uniunii Naționale a Cadrelor Militare și în Rezervă; în 2004, Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler; în 2005, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață și a peste o jumătate de veac de activitate puse în slujba comunității, Consiliul Local Toplița i-a conferit onorantul titlu de ,,Cetățean de Onoare” al municipiului Toplița; în 2006, Diploma de Onoare și titlul de Membru onorific al Despărțământului Astra “Frații Popeea” din Săcele ,,pentru chemarea demnității și curajul asumat întru apărarea identității românilor harghiteni”; în 2008 Placheta de Onoare a Prefecturii județului Harghita, cu ocazia Zilei Naționale a României; în 2011, Diploma de Onoare a Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita și Diploma și Medalia “Asociațiunea ASTRA - 150  de ani” (1861-2011),  Diploma de Excelență  a publicației NAȚIUNEA - continuitate pentru neam și țară și Diploma de Exelență a Bibliotecii Municipale “B.P.Hașdeu” din Chișinău; în 2013, Grupul de Cercetare ,,Ioan I. Russu” pentru sud-estul Transilvaniei i-a acordat prof. Ilie Șandru “Premiul Ioan I. Russu” și Diploma de Excelență “pentru activitatea de cercetare cu privire la istoria și devenirea românilor din Covasna și Harghita”. În ultimii cinci ani, panoplia de distincții a profesorului Șandru s-a îmbogățit cu peste 20 de diplome de excelență și de onoare, precum și cu premiul literar “Teiul de aur” acordat de Editura Geea din Botoșani; în anul 2016, Crucea “Sf. Ilie” a Episcopiei Covasnei și Harghitei și placheta “O sută de personalități” acordată de Primăria municipiului Toplița, cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

1 comentariu

Lasă un comentariu