DIN TAINELE NATURII

Distribuie pe:

Ceapa (Allium cepa) este cunoscută încă din antichitate pentru virtuțile sale terapeutice - tonice și antiinfecțioase. Bulgarii care au mulți centenari sunt și poporul mare consumator de ceapă.

Principalii constituenți cunoscuți ai cepei sunt zahărul, vitaminele A, B, C, sărurile minerale - sodiu, potasiu, fosfat și nitrat calcaroși, fier, sulf, iod, siliciu. Mai conține acizii fosforic și acetic, disulfura de alil, ulei volatil, glocu-chinina, principii antibiotice. Ceapa este recomandată ca stimulent general al sistemului nervos, hepatic, renal diuretic puternic, dizolvant și eliminator al ureei și al clorurilor, anti-reumatismal, antiscorbutic, antiseptic și antiinfecțios (antistafilococic - ceapa se comportă în privința acestui microb ca un antibiotic), secretor, expectorant, digestiv (ajută la digestia făinoaselor), echilibrant glandular, antisclerotic și antitrombozic, afrodisiac, hipoglicemiant, vermifug, curativ al pielii și al sistemului pilos.

Mod de folosire uz intern

Ceapa crudă se folosește ca atare sau macerată câteva ore în ulei de măsline, în salate, crudități, aperitive, în toate ciorbele. Tăiată fin și luată în lapte sau în supă sau înăbușită, așezată pe o tartină cu unt sau cu ulei. O ceapă tăiată mărunt, macerată câteva ore în apă caldă. Se bea maceratul dimineața, pe nemâncate, cu câteva picături de lămâie.

Contra gripei, rețeta recomandată de dieteticieni: lăsăm să se macereze două cepe tăiate în felii subțiri în 1/2 litru de apă. Un pahar de macerat între mese și un alt pahar la culcare, timp de 15 zile.

Contra diareilor: o mână de foi subțiri (brune) de ceapă la un litru de apă. Lăsăm și se ia câte un pahar dimineața și la culcare.

Contra litiazei biliare: o ceapă mare, tăiată fin, 4 linguri cu ulei de măsline, 150 ml de apă și 40 g untură nesărată. Se lasă să fiarbă 10 minute. Se bea foarte caldă, mai multe seri la rând. După două ore, la culcare, se ia un decoct de crușin (Rnamus frangula), 2-5 g scoarță uscată la o ceașcă. După fierbere, se lasă să infuzeze la rece 4-6 ore! Tratamentul se face o dată pe an.

Alte rețete utile

* Supa de ceapă face minuni contra digestiilor anevoioase, cu gaze gastrointestinale, precum și în zilele care urmează după mese copioase.

* Contra guturaiului se folosește siropul de ceapă: se taie cepele în rondele, se așază pe o farfurie, se presară cu zahăr. Le lăsăm să se macereze 24 de ore. Sorbim două până la cinci linguri de supă pe zi.

* Tăiată în două și inspirând puternic, ceapa ne poate opri o criză de nervi.

* O ceapă coaptă în cuptor, așezată pe talpa picioarelor, la culcare, le face bine astmaticilor și cardiacilor:

* Pentru a purifica respirația după consumul de ceapă, se mestecă două sau trei boabe de cafea, câteva fire de pătrunjel verde, un măr sau se clătește gura cu apă în care s-a adăugat alcool de mentă.

* Ca să dispară mirosul K de pe mâini, frecăm cu apă sărată sau cu apă în care s-a adăugat amoniac (2 linguri la un litru de apă călduță).

Lasă un comentariu