POETUL ARE, MEREU, CEVA DE SPUS

Distribuie pe:

“poemul între divin și lumesc./ poemul care te trezește / din somn să îl scrii. / poem într-un vers / și poemul ca o cale ferată. / poemul ermetic. / și poemul cu ușa deschisă. / poemul rugă / și poemul blestem. / poemul aripă / cu tot ce presupune un zbor.” (Ion Dumbravă - “fel de fel” )

Centrul de Dezbateri Socio-Politice și Culturale “Emil Dandea” din Târgu-Mureș a găzduit joi, 11 aprilie, lansarea volumelor de versuri Mereu rămâne ceva de spus, de Ion Dumbravă, și Nisipuri fierbinți și alte poeme, de Lidia Iarema Dumbravă, apărute la Editura Ardealul, respectiv Editura Mureș - director: lector dr. Eugeniu Nistor.

Gazda manifestării, prof. Dimitrie Poptămaș, directorul Centrului, și unul dintre cei mai avizați cunoscători ai arealului cultural mureșean și al instituțiilor sale, a prezentat, pe larg, parcursul personal și profesional al celui pentru care “mereu rămâne ceva de spus” - (mult prea) modestul Ion Dumbravă, poet care a depășit, prin creația sa, “localismul creator”, pătrunzând într-un spațiu literar cu rezonanță națională, căci, dincolo de modestie, se ascunde aplecarea spre etern nedeslușitele mistere ale lumii și ale rosturilor sale.

Fapt remarcat, de altfel, de unul dintre cei mai autorizați critici ai fenomenului poetic modern, prof. univ. dr. Alexandru Cisteclecan: “Dintr-o distilerie de melancolii pare a-și contempla Ion Dumbravă, cu o seninătate ușor atinsă de umbrele nostalgiilor, viața (...) Zilele trec și atât, zice poetul, dar nu fără a nota că ele îl golesc de sine și golesc lumea de sens (...), Firește, tocmai această trecere în evanescența deplină prinde aici glas. Nu e o chemare, dar este un reportaj de stare, un referat despre subțierea timpului și golirea lumii. Căci, într-adevăr, pentru un poet autentic, mereu rămâne ceva de spus.”

“Ceva de spus” are, după patru decenii de tăcere, Lidia Iarema Dumbravă, ale cărei Nisipuri fierbinți și alte poeme încearcă să recupereze imagini, treceri, trăiri, nostalgii, speranțe, adormite toate, “între filele îngălbenite ale memoriei”.

Diferite ca stil, tehnici de abordare poetice și legitimare poetică, cele două volume - observa în cuvântul său prof. univ. dr. Călin Crăciun - conturează, în realitate, o hartă lirică dominată de aceeași năzuință spre împăcarea sinelui cu el însuși și cu lumea. Coardele lirice par să interpreteze - dacă ne putem permite această trimitere la poezia blagiană - un “cântec în doi”, la propriu (autorii sunt frate și soră) și la figurat.

Filologii dr. Eugeniu Nistor și dr. Constantin Nicușan au salutat, la rândul lor, “îmbogățirea” literelor mureșene cu acest dublu jurnal liric.

 

N.red. - Ion Dumbravă s-a născut în 1943, la Rușii Munți, județul Mureș. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), din 1990. A publicat în revistele literare: Luceafărul, Vatra, România literară, Steaua, Ateneu, Convorbiri literare, Familia, Cronica, Poezia, Târnava, Poesis, Timpul etc. Premiul I al Festivalului de poezie Sovata, 1980; Premiul II, Festivalul de poezie Lucian Blaga, Sebeș, 1982; Marele Premiu al Festivalului de poezie Sighetul Marmației, 1983; Premiul Uniunii Scriitorilor la Concursul de creație, Slobozia, 1984; Premiul Editurii Junimea la Concursul de creație, Botoșani, 1984; Premiul “Carte frumoasă cinste cui te-a scris”, Salonul de carte românească, Iași, 1993, pentru volumele de poezie Pur și simplu, Iași, 1993, și Poeme din mileniul trecut, Ed. Cronica, Iași, 1993; Premiul Filialei Mureș a USR pentru volumul de proză scurtă Dealurile cu Robinsoni, Casa de Editură Mureș, 2005; Premiul special al Filialei Mureș a USR pe anul 2008 pentru volumul de publicistică literară Prezentul continuu, Ed. Romghid, 2007; Premiul Filialei Mureș a USR pe anul 2010 pentru volumul de poezie Departele din aproape, Ed. Romghid, 2009; Premiul Filialei Mureș a USR pe anul 2015 pentru volumul de poezie Ceea ce ne rămîne, Ed. Ardealul, 2015; Premiul Filialei Mureș a USR pe anul 2016 pentru volumul de versuri Călător prin acum, Ed. Ardealul, 2016; nominalizat pentru Premiul Festivalului de Poezie de la Cluj-Napoca, 2018, cu volumul Cînd cel care scrie este cel despre care se scrie, Ed. Ardealul, 2018 ș.a.         

 

Lasă un comentariu