MAGICIENI AI SUNETELOR

Distribuie pe:

Un grup de 15 elevi din clasele IX-XII de la Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” și membrii VOLUNTAREX Târgu-Mureș au conceput proiectul “Magicieni ai sunetelor”. Scopul acestuia a fost acela de a identifica personalități din domeniul muzicii, aparținând unor etnii diferite, care au constituit un model pentru elevii Liceului Vocațional de Artă.

Cei 15 elevi au fost împărțiți în trei grupe de lucru care au avut drept sarcini: aplicarea și interpretarea chestionarului inițial; pregătirea teoretică a informațiilor redate în cadrul “Prelecțiunilor”, referitoare la personalitățile indicate în urma sondajului și antrenarea soliștilor aparținând diferitelor etnii în susținerea unor mini-recitaluri; popularizarea și monitorizarea activităților din proiect în școlile implicate.

Implementarea proiectului “Magicieni ai sunetelor” a avut mai multe etape:

Mai întâi au fost identificați violoniști care au influențat artistic elevi ai Liceului Vocațional de Artă. Au fost indicate 12 personalități. Cele mai multe “nominalizări” le-au avut Ion Voicu, Alexandru Tomescu, Murvai Marta și Ruha Istvan. Elevii au fost rugați să prezinte modul în care au luat contact cu personalitatea respectivă și cum au fost influențați.

Într-o altă etapă s-a urmărit modul în care cei patru mari violoniști sunt cunoscuți de adolescenții din școlile mureșene. S-au aplicat chestionare la Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” și la Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș. Au fost chestionați 163 de elevi, dintre care 8 elevi rromi, 55 de elevi maghiari și 100 de elevi români.

După interpretarea chestionarului, membrii echipei de proiect au dorit să împărtășească din cunoștințele dobândite - prin studiu la bibliotecă, prin discuții cu domnii profesori de muzică sau cu elevii de la Liceul Vocațional de Artă - și elevilor care au participat la chestionar și care au susținut că nu au auzit de violoniștii nominalizați. Astfel, sub genericul “Pe aripi de sunet”, patru colegi violoniști au susținut un recital, iar membrii echipei de proiect le-au vorbit tinerilor despre maeștrii viorii.

Pop Raluca, Muntean Anastasia și Mihaly Timea din clasa a IX-a A de la Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” au prezentat proiectul “Magicieni ai sunetelor”, în Cadrul fazei naționale a Concursului “Călătoria mea interculturală”, desfășurat la Oradea, unde au obținut locul al II-lea. Coordonatorii echipajului au fost prof. Bloj Emil, Standavid Adrian și Standavid Beatrice.

Felicitări!

Lasă un comentariu