LA NIVEL GLOBAL, TOT MAI MULȚI COPII CÂȘTIGĂ MAI PUȚIN DECÂT PĂRINȚII LOR!

Distribuie pe:

Un studiu recent al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că, în întreaga lume, clasa de mijloc se subțiază, că unii se îmbogățesc, dar cei mai mulți oameni sărăcesc.

“În Europa și în America de Nord, clasa de mijloc se micșorează cu fiecare nouă generație, întrucât o pondere tot mai mică a populației ajunge să câștige venituri medii.

În cazul Baby Boomers, adică a celor care s-au născut între 1943 și 1964, aproximativ 68% aveau venituri medii, pe când, în prezent, doar 60% dintre milleniali (cei care s-au născut între anii 1983 și 2002) se mai află în această situație.

Influența economică a clasei de mijloc a scăzut de-a lungul timpului, veniturile medii crescând cu doar 0,3% pe an, în medie, în ultimul deceniu. Pentru comparație, în deceniul anterior crizei financiare, veniturile medii au crescut cu 1,6% pe an și cu 1% în deceniul dinainte.

Costul locuințelor stoarce cel mai greu clasa de mijloc, consumând acum o treime din venitul disponibil pentru gospodăriile de clasă mijlocie, de la un sfert în anii 1990, prețul locuințelor și cheltuielile pentru învățământul superior crescând mai repede decât veniturile medii.

Dispariția treptată a clasei de mijloc este rezultatul unor persoane care coboară în clasele cu venituri mai mici, ceea ce arată inegalitatea dintre generații. Mobilitatea socială scade, deoarece muți copii câștigă mai puțin decât părinții lor. Într-adevăr, pentru fiecare nouă generație, clasa de mijloc devine mai mică, clasa superioară este stabilă, iar clasa inferioară se extinde.

Totuși, există diferențe între țări. În Statele Unite ale Americii, clasa de mijloc s-a diminuat ca urmare a extinderii claselor inferioare și superioare, ultima crescând de aproape două ori mai mult. În Spania, declinul clasei de mijloc se datorează în întregime persoanelor care cad în clasa inferioară. În Marea Britanie, clasa inferioară a devenit mai mică, în timp ce clasa superioară a crescut, dar în clasa de mijloc crește numărul celor cu venituri mai reduse.

Reducerea clasei de mijloc este un motiv de îngrijorare, fiind nevoie de acțiuni politice în sprijinul grupului. Locurile de muncă tradiționale ale clasei mijlocii sunt amenințate de automatizare, în prezent abilitățile necesare unui salariat, pentru a accede în clasa de mijloc, fiind mult mai numeroase.

Pentru multe generații, clasa de mijloc a însemnat asigurarea unui trai într-o casă confortabilă și un stil de viață plin de satisfacții, însă, în prezent, există semne clare că această bază a democrației și a creșterii economice nu mai este la fel de stabilă ca în trecut”, concluzionează raportul OCDE, citat de mediafax.ro.

***

OCDE definește clasa de mijloc ca formată din persoane care câștigă între 75% și 200% din venitul mediu național. Datele studiului actual provin din Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Luxemburg, Mexic, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Statele Unite ale Americii.

Lasă un comentariu