PROIECT: SPORTUL ȘCOLAR ȘI UNIVERSITAR, SPONSORIZAT DIN IMPOZITUL PE PROFIT!

Distribuie pe:

Mai mulți parlamentari PSD au depus la secretariatul Senatului, în procedură de urgență, un proiect de modificare a Codului Fiscal, prin care firmele să fie obligate să sponsorizeze asociațiile din domeniul sportului, urmând ca sumele să fie deduse din impozitul pe profit.

„Cheltuielile de sponsorizare și (sau) mecenat și cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, sunt obligatorii pentru societățile comerciale care activează în România. Contribuabilii care efectuează sponsorizări și (sau) acte de mecenat și acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii reprezentând 30% din impozitul pe profit datorat.

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit se reportează în următorii 7 ani consecutivi, iar recuperarea acestora se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit. Obligativitatea de a face sponsorizări se aplică și microîntreprinderilor, care reprezintă aproximativ 60% din societățile comerciale active din România.

Cele 15 ramuri sportive ce vor beneficia de procente din valoarea sponsorizărilor vor fi stabilite prin hotărâri de Guvern", prevede proiectul.

În motivarea actului normativ, inițiatorii arată că se urmăresc dezvoltarea sportului școlar și universitar ca bază a piramidei sportului românesc, îmbunătățirea stării generale de sănătate a națiunii, crearea unui număr de aproximativ 100.000 locuri de muncă în cadrul asociațiilor sportive școlare și asociațiile sportive universitare, creșterea numărului de sportivi legitimați de la 200.000 la 4,5 milioane în maximum 4 ani (3,3 milioane de elevi, 500.000 de studenți și aproximativ 1,5 milioane de tineri cu vârsta între 18-35 ani).

În paralel, se urmărește dezvoltarea industriei sportului (producție și comerț cu echipament sportiv, asigurări, servicii hoteliere, transport, servicii medicale, marketing și publicitate, ticketing, drepturi TV), dezvoltarea mediului privat în sport și transferul în timp (8-12 ani) a sarcinii financiare de pe umerii statului pe umerii structurilor sportive din mediul privat.

Senatul este primul for sesizat, însă decizia finală aparține camerei Deputaților.

Lasă un comentariu