DIMITRIE CANTEMIR - PERSONALITATE EUROPEANĂ

Distribuie pe:

Luni, 15 aprilie, Biblioteca Americană din Târgu-Mureș a fost gazda lansării volumului ,,Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor" - Studii și articole dedicate centenarului Marii Uniri. Moderatoarea activității, directoarea Bibliotecii Județene, doamna Monica Avram a făcut o scurtă apreciere personală a acestui volum și i-a prezentat pe invitații care au comentat importanța și valoroasa lucrare apărută în anul 2018, sub egida Asociației Europene „Dimitrie Cantemir" (A.E.D.C.), coordonator științific - col.(r) Mircea Dogaru, și colaborator - col. Viorel Ciobanu.

Col (r) Viorel Ciobanu a prezentat câteva date despre A.E.D.C. (39 de instituții din Europa îl au ca patron spiritual pe marele nostru cărturar, personalitatea și opera celui care a fost nu numai istoric, dar și compozitor, filosof, critic de artă, de talie europeană, membru marcant al Academiei din Berlin - 1712), făcând apoi un istoric al apariției acestei cărți, structurată în patru mari capitole, cuprinzând 35 de studii și articole semnate de 32 de autori, care surprind fațetele mai puțin cunoscute ale marelui cărturar. Importanța operei sale este dată de caracterul informațional, cu mare valoare istorică, ceea ce l-a făcut remarcat în Occident, în vremea lui, ca un erudit de talie europeană. Prin aceste lucrări, marele nostru iluminist a făcut cunoscută lumii istoria poporului român, avansând ideea unității în cadrul evoluție sale istorice.

Este regretabil - a punctat vorbitorul - faptul că manualul de istorie al elevilor acordă un spațiu doar de câteva rânduri celei mai mari personalități pe care a avut-o neamul românesc, iar facultățile de istorie, cercetătorii în special, nu se mai apleacă asupra studierii operei sale.

Conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu, din cadrul UMFST Târgu-Mureș, a făcut, la rândul său, câteva considerații asupra operei lui Dimitrie Cantemir, subliniind polivalența acestuia, precum și faptul că, prin scrierile sale, marele cărturar a fost cel care a creat premisele identității noastre naționale, lucru fundamental pentru acea vreme, ca și pentru istoria noastră de mai târziu. Apoi ne-a făcut cunoscut interesul deosebit al tatălui domniei sale, regretatul istoric Grigore Ploeșteanu, autorul celor mai multe articole despre viața și opera lui Dimitrie Cantemir, nepuse încă în valoare așa cum ar trebui de către generațiile mai tinere de istorici și cercetători români și străini.

Au întregit tema și au făcut câteva interesante sugestii și propuneri domnii: Dimitrie Poptămaș, Mihai Stavilă, Mariana Ploeșteanu, Ioan Berța.

 

Lasă un comentariu