CONCURSUL REGIONAL „TECHNOFRANÇAIS - CEI MAI BUNI LICEENI FRANCOFONI"

Distribuie pe:

Cea de-a VI-a ediție a Concursului regional de limba franceză „TECHNOFRANÇAIS - cei mai buni liceeni francofoni" s-a desfășurat recent, organizatori fiind Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare (județul Maramureș), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Casa Corpului Didactic Maramureș. Județul nostru a fost reprezentat de elevii Colegiului Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureș, Anton Roxana și Cordoș Florin, ambii din clasa a IX-a, Tehnician în activități economice, pregătiți și însoțiți de prof. dr. Daniel RADULY.

Au participat 37 de elevi, din cinci județe: Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud și Mureș, respectiv din zece unități de învățământ. S-au oferit diplome pentru premiile I, II, III, mențiuni, dar și premii speciale (elevilor cu punctaj maxim una sau mai multe dintre cele trei probe). Coordonatori au fost Sonia Hozan - inspector școlar pentru limbi moderne, ISJ Maramureș, Crina Georgeta Buda - director, Nicoleta Han - director adjunct, și Codruța Costin - profesor de limba franceză, Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu" Baia Mare, aflăm de la prof. dr. Daniel RADULY. Domnia sa adăuga: ,,Concursul s-a adresat elevilor din clasele IX-XII, proveniți din cadrul filierei tehnologice și și-a propus să contribuie la creșterea calității învățământului liceal la filiera tehnologică, precum și la adaptarea acestuia la necesitatea pieței forței de muncă naționale și internaționale.

Cele trei probe au vizat înțelegerea unui text audiat, înțelegerea textului citit și producerea de mesaje scrise, iar structura subiectelor a respectat structura subiectelor examenului DELF școlar și junior".

Impresiile participanților

„În urmă cu câteva săptămâni, domnul profesor de franceză ne-a spus despre un concurs, care va fi la Baia Mare. Am dorit să particip, dar nu am fost singurul. A mai fost o colegă, Roxana. După ore, ori de câte ori am avut ocazia, ne-am pregătit. A venit și ziua competiției. Eu, Roxana și domnul profesor am pornit spre Baia Mare de dimineață. Peisajele pe care le-am văzut pe parcursul drumului au fost foarte frumoase. Pe drum am vorbit în limba franceză. A fost o călătorie plăcută. Concursul nu a fost greu, dar nu a fost nici unul ușor. Proba audio mi s-a părut dificilă deoarece se vorbea foarte repede, sunetul nu era chiar clar și nu înțelegeam atât de bine, în rest m-am descurcat. La final am fost serviți cu pizza și suc. Acolo am făcut cunoștință și cu alți participanți din Bistrița, Baia Mare și Satu Mare. Două eleve de la Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu" din Baia Mare au fost desemnate să ne fie ghid și să ne arate „Centrul Vechi" al orașului.

Ne-am plimbat împreună prin oraș, ne-am urcat într-un turn, de unde se putea admira orașul. Priveliștea a fost foarte frumoasă. Ne-am simțit foarte bine cu toții.

Ne-am luat apoi rămas bun și am decis să păstrăm legătura și pentru alte activități. Drumul spre casă a fost plăcut, am povestit și a trecut repede. A fost frumos, m-am simțit foarte bine, a fost o experiență interesantă", spunea Cordoș Florin, clasa a IX-a, Tehnician în activități economice.

„La început eram calmă. Emoțiile m-au înconjurat atunci când fișele de lucru au fost distribuite. Gândurile mele erau atât de pestrițe în privința reușitei. Probele fiind variate, la unele mă simțeam mai pregătită decât la altele. Însă, în final a fost o experiență plăcută.

Mulțumesc domnului profesor RADULY DANIEL pentru că m-a motivat, m-a pregătit și m-a susținut", preciza Anton Roxana, clasa a IX-a, Tehnician în activități economice, care obținut Mențiune.

„Participarea la concursul de la Baia Mare a fost o experiență în plus pentru mine, personal, și o ocazie pentru familiarizarea tinerilor liceeni cu acest gen de competiții. Mă bucur foarte mult pentru interesul acordat de elevii clasei a IX-a de la liceul nostru pentru învățarea limbii franceze și le promit că în cei 4 ani de liceu vor avea ocazia să participe, individual sau pe echipe, la multe alte concursuri pe plan local, regional sau național, printre care amintesc: Tehnologia Zilei europene a limbilor, Festivalul Francofoniei, Boule de neige, Les voyageurs francophones, concursuri și festivaluri la care elevii noștri din clase mai mari au participat deja și s-au întors cu rezultate foarte bune - locul I și mențiune de la faze naționale. Mențiunea de la Baia Mare încununează efortul nostru de pregătire, dincolo de emoțiile firești ale candidaților. Mulțumim conducerii Colegiului Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureș pentru sprijinul pe care îl oferă constant participării elevilor la concursuri și activități educative", preciza Daniel Raduly, profesor pregătitor, Colegiul Agricol „Traian Săvulescu".

 

Lasă un comentariu