STRESUL CRONIC, RISC DE DEZVOLTARE A CANCERULUI DE SÂN

Distribuie pe:

Cercetătorii chinezi de la Universitatea de Medicină Dalian, citați de descopera.ro, susțin că stresul cronic este vinovat pentru apariția mai multor boli, inclusiv a cancerului de sân.

„Deseori, pacienții care află că au cancer manifestă emoții negative, precum anxietate, stări de disperare și teamă, care sunt factori de risc ce contribuie la creșterea tumorilor și favorizează dezvoltarea lor.

Deși mecanismele specifice prin care stresul cronic afectează dezvoltarea cancerului rămâne o necunoscută, în studiul nostru am descoperit că stresul cronic poate contribui la creșterea nivelurilor de epinefrină (adrenalină), care stimulează lactatul dehidrogenază A (LDHA) și dezvoltarea celulelor canceroase cu comportament similar celulelor stem.

Folosind substanțe pentru a analiza LDHA, am descoperit că vitamina C a inversat fenotipul cancerului, similar cu comportamentul celulelor stem, indus de stresul cronic.

Cercetarea demonstrează importanța pe care o au factorii psihologici în promovarea unor proprietăți similare celulelor stem în cazul celulelor cancerului de sân și oferă o abordare terapeutică promițătoare în tratarea acestui tip de cancer, vitamina C pentru scăderea LDHA putând fi o potențială abordare pentru combaterea cancerului de sân asociat stresului.

În cadrul studiului, am analizat dinamica reglementării celulelor canceroase cu caracteristici similare celulelor stem, precum și mecanismul comportamentului psiho-social ce afectează dezvoltarea tumorii. Persoanele bolnave de cancer mamar, cancer ovarian și cancer de stomac manifestă adesea emoții negative care le accelerează dezvoltarea tumorilor.

Astfel, este necesară monitorizarea în detaliu a stresului cronic, prin efectuarea unor evaluări psihologice, precum și prin analize de sânge care să includă verificarea nivelurilor epinefrinei", afirmă oamenii de știință chinezi.

Într-un alt studiu, oamenii de știință elvețieni de la Universitatea și de la Spitalul Universitar din Basel au descifrat mecanismele moleculare care leagă metastazarea cancerului de sân de creșterea hormonilor de stres. De asemenea, au descoperit că derivații sintetici ai hormonilor de stres, care sunt frecvent utilizați ca antiinflamatori în terapia pentru cancer, scad eficiența chimioterapiei.

Lasă un comentariu