LA LUDUȘ - BUGETUL LOCAL, CA O LECȚIE DE CULTURĂ CIVICĂ ȘI DE EDUCAȚIE FINANCIARĂ

Distribuie pe:

Prin Hotărârea nr. 44 din 15 aprilie 2019, votată de consilierii locali și avizată de primarul Ioan Cristian Moldovan, Consiliul local a aprobat Bugetul de venituri și cheltuieli al orașului Luduș pentru anul 2019. La venituri este prognozată suma de 34.614.000 lei, iar la cheltuieli, suma de 34.772.000 lei. Deficitul de 158.000 lei va fi finanțat din excedentul anilor precedenți.

Referatul privind aprobarea bugetului local pe 2019, prezentat de doamna Maria Suciu, șeful Biroului Finanțe, Contabilitate și Resurse Umane - BFCRU, este o adevărată pledoarie pentru cultură civică și educație financiară, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru consilierii locali, ca aleși ai comunității locale.

Principalele surse de venituri locale provin de la contribuabilii ludușeni: impozitul pe venit, cote și sume defalcate din impozitul pe venit, impozite și taxe pe proprietate, taxe pe desfășurarea de activități, venituri pe proprietate, venituri din prestări servicii, taxe administrative, eliberări de permise, amenzi, penalități și confiscări, taxe fiscale, alte venituri și alte impozite, în sumă totală de 21.916.000 lei.

Sub formă de solidaritate umană, de la bugetul național, Guvernul României alocă la veniturile orașului Luduș suma de 4.729.000 lei, iar de la Consiliul Județean Mureș, suma de 1.230.000 lei.

Pe ce vor fi cheltuiți acești bani? Pentru învățământ, costul standard per elev, pentru întreținere și funcționare, pentru hrana preșcolarilor care frecventează grădinițele din structura Grădiniței “Căsuța Fermecată” din Luduș, iluminat public, salubritate, reparații străzi, pentru cofinanțări și consultanțe la proiecte finanțate în cursul anului 2019 și pentru cheltuieli neprevăzute ivite pe parcursul anului, pentru transportul în comun al pensionarilor, veteranilor de război și elevilor, pentru plata dobânzilor la împrumuturile de la ROMEXTERRA, pentru împrumuturile contractate de la Ministerul Finanțelor Publice și SAMTID, cheltuieli pentru aparatul propriu al Primăriei și activități subordonate, transfer pentru Spitalul orășenesc “ Dr. Valer Russu”. Peste 10.000.000 de lei vor fi folosiți pentru Cultură, recreere și religie, concretizate în funcționarea Bibliotecii orășenești, a Casei de Cultură, a Asociației Club Sportiv Mureșul Luduș, a Sălii de sport și Bazinului de înot, pentru activitatea la serviciul Zone Verzi și administrarea parcurilor, pentru “Modernizarea, amenajarea și dotarea Parcului Tineretului”.

O altă important sumă, de peste 3.659.000, lei va fi repartizată Serviciului de Asistență a Persoanelor Vârstnice, pentru indemnizații acordate asistenților personali ai persoanelor cu handicap, pentru susținerea asistenței sociale a familiilor și copiilor cu nevoi speciale, pentru funcționarea Creșei Luduș, încălzirea cu lemne a locuinței pentru beneficiarii de ajutor social.

Sume importante sunt rezervate pentru asigurări și reparații curente la blocurile ANL, pentru funcționarea piețelor de zi și săptămânală, contribuție la Serviciul SMURD.

Cheltuieli de peste 1.600.000 lei sunt rezervați pentru serviciile de salubritate, transport și depozitare gunoi menajer și nemenajer.

Pentru contribuabilii ludușeni care își cunosc drepturile și îndatoririle cetășenești, dar și pentru cârcotașii gen Gică Contra, menționăm că aprobarea bugetului local ludușean pe anul 2019 se întemeiază pe Legea administrației publice locale nr. 215/2001, Legea finanțelor publice locale nr. 273/2006, Legea nr. 50 din 15 martie 2019, privind bugetul de stat pe anul 2019, pe Scrisoarea-cadru privind contextul macroeconomic și metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2019. Elaborarea proiectului de buget a fost precedată de propunerile înaintate de către serviciile de specialitate ale Primăriei și Consiliului local, de ordonatorii de credite ai tuturor structurilor organizatorice finanțate de Consiliul local, precum și de dezbaterea publică din ziua de joi, 11 aprilie 2019.

 

Lasă un comentariu