CERTIFICATUL CINSTEI ȘI DEMNITĂȚII UMANE - “SINCERITATEA”

Distribuie pe:

Nesinceri și mincinoși există în toate domeniile activității umane. Dar, cele mai spectaculoase și machiavelice cazuri sunt în cadrul politicienilor și a “oamenilor de nimica”. Mincinosul până la urmă este un impostor care caută să înșele, profitând de bunăvoința și naivitatea celor mai mulți dintre noi. Tot impostor și nesincer este acela care caută să se substituie altcuiva, să profeseze o meserie fără să aibă diplomă, pregătirea necesară prevăzută de lege, valabil și în cazul diplomelor frauduloase cumpărate și obținute pe ușa din dos, după cum bine putem observa la medicii falși, de curând descoperiți, din ce în ce mai mulți. Câți or mai fi prin parlament și guvern, Dumnezeu știe!

Evident, a fi nesincer ori a fi impostor constituie o penetrare într-o categorie de șarlatani foarte largă. A fost și este o tentație foarte mare, căci profitul poate fi enorm, așa după cum bine putem observa la unii dintre politicienii noștri. Averi incomensurabile, conace, case, vile și mașini de lux în țară și în țări exotice numai de ei știute. Viața opulentă de nababi, pentru ei și beizadelele lor, cu fițe și droguri, certați cu legea și cu sinceritatea, sfidând pe nerăsuflate cetățeanul de rând.

A nu fi sincer înseamnă să folosești ceva care este între “Da, da!” și “Nu, nu!”. A nu fi sincer cu tine și cu ceilalți costă mult, atât de mult încât niciodată nu vei putea recupera cinstea. În jurul nostru, mai mult ca oricând, există o lume care este în mod evident tot mai învăluită în misterele neadevărului și ale minciunii. Unii, una acționează și alta gândesc, mulți cred una și fac altceva și cei mai mulți nu știu ce înseamnă să fie sinceri cu ei înșiși. Tot ce trebuie să știe ei astăzi este că fiecare dintre noi va trebui să stea într-o bună zi față în față cu sinceritatea lui. Cei mai mulți nu vor ajunge să-L vadă pe Dumnezeu, nu pentru că nu merită această favoare, ci pentru că n-au învățat, când au avut posibilitatea, prilejul și ocazia să fie sinceri cu ei înșiși. Da, cu alte cuvinte, sinceritatea și adevărul sunt vitale în relațiile umane. Sinceritatea este lumina faptelor noastre. Adevărul este ceea ce ne unește pe noi, românii, este o lumină care strălucește peste veacuri, este ochiul rațiunii. Fără adevăr omul este orb, “Numai adevărul este etern și inalterabil”. A fi sincer înseamnă, în primul rând, să fii cine ești cu adevărat, nu cine crezi că ești sau cine cred cei din jur că ai fi! Țara noastră e plină de contradicții și de sensuri deturnate. Viclenia și falsitatea, cu atât mai rău, când trăiești printre “actori” talentați care știu să-și joace rolurile, care știu cum să poarte diferite măști, ascunzându-și hidoșenia din interior împotriva sincerității.

Ca să discutăm despre sinceritate trebuie neapărat să avem în vedere minciuna, ipocrizia, fățărnicia și viclenia, cele care în această perioadă ne copleșesc. O vorbă înțeleaptă spune că pe calea cea bună se poate întoarce orice păcătos, numai cei mincinoși nu. Omul sincer nu se rușinează să arate adevăratul lui caracter. Nu se rușinează să arate uneori și vulnerabilitățile sale. Poate privi ca într-o oglindă sufletul său, orice trăire și nu se teme că i se vor descoperi unele minciuni, unele vicleșuguri. Este un om care are conștiința curată, nu are nimic de ascuns și care poate pune liniștit capul pe pernă. Orice șmecherie, orice înșelăciune, mai devreme sau mai târziu, va fi descoperită. Totul în lumea asta se descoperă acolo unde lumina cade masiv și vertical. Ascunzișurile unor șmecheri nu duc la biruință, ci numai la propria lor înșelare.

Sinceritatea este o virtute, o mare forță morală care asigură câștigarea binelui, căutat atât de trudnic de către noi toți!

 

Lasă un comentariu