ALCOOLUL, RISCANT PENTRU SĂNĂTATE ȘI ÎN CANTITĂȚI MICI

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Oxford și cei chinezi de Universitatea din Beijing, citați de descopera.ro, au constatat, în urma unui studiu comun, că o cantitate moderată de alcool consumată zilnic poate crește riscul de accident vascular cerebral.

“Studiul nostru a fost efectuat pe un eșantion de 500.000 de chinezi, pe o perioadă de zece ani. La nivel general, în China, unul din trei bărbați nu bea, iar numărul de femei care consumă alcool este foarte mic.

Cercetarea a definit o porție de băutură ca fiind un pahar mic de vin, o sticlă de bere sau o singură doză de băuturi spirtoase.

Astfel, am descoperit că unul sau două pahare de băuturi alcoolice zilnice cresc riscul de accident vascular cerebral cu 10-15%, iar patru doze măresc această posibilitate cu 35%. Cu alte cuvinte, nici alcoolul în cantități moderate nu este benefic pentru sănătate.

Fiecare jumătate de sticlă de vin băută zilnic crește, pe total, riscul de accident vascular cu 38%, iar efectele alcoolului sunt opuse medicamentelor menite să scadă nivelul de colesterol din sânge și să prevină accidentele vasculare.

Totuși, efectele alcoolului asupra persoanelor predispuse la accidente vasculare cerebrale nu sunt clare. De aceea, este necesar să colectăm mai multe informații pe parcursul următorilor ani.

Pe de altă parte, rezultatele cercetării sunt limitate, având în vedere faptul că grupul de studiu a fost format din chinezi și că ne-am axat pe băuturile spirtoase, nu pe vin.

Cu toate acestea, am stabilit că nu există beneficii cardiovasculare oferite de consumul moderat de alcool și că limitarea acestor băuturi este ideală pentru cei care aleg, totuși, să le consume”, explică oamenii de știință. 

Lasă un comentariu