ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ DETERMINĂ CREȘTEREA TEMPERATURII PLANETEI

Distribuie pe:

Un sistem satelitar cu tehnologie în infraroșu utilizat pentru înregistrarea tendințelor de evoluție a temperaturii între anii 2003 și 2017 a demonstrat un tipar al încălzirii, concluzie ce coincide cu datele obținute în urma măsurătorilor terestre.

“Ambele seturi de date demonstrează că suprafața Pământului s-a încălzit la nivel global în această perioadă și că 2016, 2017 și 2015 - în această ordine - au fost cei mai călduroși ani din istoria datelor înregistrate cu ajutorul instrumentelor”, a declarat doctor Joel Susskind de la Centrul Spațial Goddard al agenției spațiale americane NASA. Sistemul satelitar AIRS (Atmospheric Infra-Red Sounder) înregistrează temperatura de la suprafața oceanelor, pământului și a regiunilor acoperite cu zăpadă.

Concluziile au fost comparate cu datele terestre obținute de Analiza Temperaturii de Suprafață a Institutului Goddard pentru Studii Spațiale (Gistemp).

Coautor al studiului, Gavin Schmidt, de la Institutul Goddard, a subliniat că aceste constatări “au relevat faptul că seturile de date de la suprafață pot subestima modificările de temperatură din Arctica, ceea ce înseamnă că, la poli, încălzirea ar putea avea loc mai repede decât se estimase anterior”, a precizat el.

 

Lasă un comentariu