CONTINUĂ, PE PLAN INTERNAȚIONAL, LUPTA PENTRU DEMONSTRAREA NEVINOVĂȚIEI SECUILOR CONDAMNAȚI

Distribuie pe:

Zoltán Lomnici, președintele organizației civice Consiliul Demnității Umane și fost președinte al instanței supreme din Ungaria, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute la Budapesta, că va continua, pe plan internațional, lupta pentru demonstrarea nevinovăției celor doi secui condamnați pentru terorism. În acest sens, Lomnici s-a adresat, deja, Curții Drepturilor Omului de la Strasbourg, urmând ca, imediat după alegerile europarlamentare, să solicite o audiere publică la Bruxelles, în care să atragă atenția asupra situației maghiarilor din România și a încălcărilor legii în cazul Beke-Szõcs (condamnați la câte 5 ani de închisoare cu executare, pentru fapte de terorism). Totodată, bucurându-se de susținere din partea parlamentarului Fidesz, István Bajkai, va depune și o petiție la Parlamentul European, prin intermediul căreia va atrage atenția asupra acțiunilor antimaghiare întreprinse de autoritățile românești, cu accent special pe cazul celor doi secui încarcerați.

Lomnici consideră că, prin respingerea recursului în casație formulat de cei doi, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) din România jignește întreaga națiune maghiară, adăugând că, în opinia sa, cei doi sunt deținuți politici.

Pe de altă parte, potrivit senatorului UDMR Fejér László, ÎCCJ a dovedit că apără serviciile secrete și dorește să-i intimideze pe maghiari, determinându-i fie să se lase asimilați în societatea majoritară, fie să părăsească țara. Politicianul UDMR a mai spus că a depus o solicitare la secretariatul general și la președinția Consiliului European, prin care informează asupra jignirilor aduse maghiarimii, și așteaptă răspuns. (sursa - MTI)

Lasă un comentariu