LUMEA SE SCHIMBĂ! ROMÂNIA CE FACE? (XXVI) MECANISMUL SCHIMBĂRILOR ECONOMICE ȘL SOCIALE

Distribuie pe:

Schimbarea actuală a lumii creează peste tot angoasă și preocupare. Așa se explică, probabil, și accentul aproape exclusiv pe care analiza economică internă și internațională l-a pus doar pe evaluarea riscurilor și pierderilor materiale pe care circuitul mondial de mărfuri și valori le va suporta, ca urmare a războiului comercial, nu numai în taberele celor doi beligeranți, dar și ale tuturor celorlalți parteneri comerciali aflați în relații de interconectare pe piața economiei globale.

Părerea unanimă actuală este aceea că un război comercial nu poate fi în interesul nimănui. Este oare actuala Administrație americană atât de ignorantă încât să nu cunoască inevitabilele consecințe ale protecționismului, sau este președintele Trump doar un businessman atât de mărginit încât să pună semnul de egalitate între sensul și esența deficitului comercial și cele ale pierderilor de profit ale unei firme, fie ea oricât de mare? Este establishement-ul politic american atât de lipsit de experiență și de responsabilitate politică, încât să se abandoneze voit într-un populism extrem?

Greu, dacă nu chiar imposibil de crezut.

Este motivul pentru care avansez o ipoteză personală pe piața părerilor și analizelor referitoare la declanșarea războiului comercial de către președintele Donald Trump.

Părerea mea este că asistăm la declanșarea unei acțiuni de mult mai mare amploare și importanță, care se înscrie într-o strategie de preluare și menținere pe termen lung a rolului de leadership mondial de către Statele Unite ale Americii. Consider că politica războiului comercial este doar un element temporar și doar de inițiere a respectivei strategii. Am convingerea că războiul comercial este folosit ca o lovitură de forță (pregătirea de artilerie a atacului), doar pentru crearea condițiilor de declanșare a altor politici de consolidare pe termen lung a leadershipului american. Durata desfășurării lui depinde de modul în care vor acționa celelalte puteri mondiale, dar nu va depăși momentul în care SUA va reuși reformarea și restartarea activității Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

 (Va urma)

Lasă un comentariu