O MĂNĂSTIRE CU SUFLET DESCHIS

Distribuie pe:

În ziua sărbătorii Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, am participat la slujba mănăstirii “Sf. ILIE” din comuna Sânger - Cipăieni. Pentru cei care nu cunosc aceste locuri, mănăstirea se află pe o culme de deal, izolată, vizibilă de la distanță, între cele două comune, la 14 km de Luduș și 45 km de Târgu-Mureș. Locul în care se află mănăstirea îmi este bine cunoscut de câțiva ani, de când s-a instalat aici noua obște, în anul 2011, venită de la mănăstirea Recea. Mulți creștini care au ajuns aici s-au întors mereu, cu orice prilej de sărbătoare, de la mari distanțe, din toate colțurile țării, atrași parcă de un magnet irezistibil spiritual. Locul acesta are ceva tainic, ca un miraj care te cheamă mereu să-i descoperi tainele. Și nu cred că greșesc, dar acest miracol al sufletului este atras de prezența celor care slujesc aici: preotul duhovnic ILIE OVIDIU, plin de un har special, alături de cele 4 măicuțe, stareța Varvara și Livia, Maria, Raluca. Slujba de Florii s-a desfășurat pe parcursul a 4 ore, într-o atmosferă de spiritualitate profundă, pioșenie și liniște, marcate pe chipul credincioșilor, care a accentuat sentimentul de iubire și venerație pentru Cel care s-a răstignit pentru întreaga omenire. După citirea Sfintei Evanghelii, la Intrarea Domnului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu ovații și ramuri de finic, a urmat predica preotului ILIE OVIDIU. A fost o adevărată lecție de istorie duhovnicească a acelui moment unic, începând cu cuvântul de învățătură legat de perioada liturgică în care ne aflăm. A precizat că Postul Mare și Săptămâna Mare sunt 2 unități liturgice distincte, postul celor 40 de zile încheindu-se în ajunul sâmbetei Învierii lui Lazăr din mormânt, după care urmează Săptămâna Mare a Sfintelor Pătimiri. A adăugat apoi, că este de preferat să folosim în locul termenilor populari cunoscuți, termenii liturgici a celor mai importante sărbători: Crăciun - Nașterea Domnului, Boboteaza - Arătarea Domnului, Floriile - Intrarea în Ieursalim, Paștele - Învierea Domnului, Rusaliile - Pogorârea Sfântului Duh. Părintele a mai vorbit despre instituția Catehumenatului, a celor care se pregătesc pentru primirea botezului la marile praznice. De aceea, la Florii, în loc de cântarea “Sfinte Dumnezeule” se cântă “Câți în Hristos v-ați botezat”.

Revenind la Evanghelia praznicului zilei, părintele a subliniat că motivul prezenței mulțimii care l-a întâmpinat pe Iisus la Ierusalim a fost legat de minunea Învierii lui Lazăr, cel mort de 4 zile, pe care voiau să-l vadă. Aceiași oameni care îl aclamau și îl doreau rege, peste câteva zile își vor schimba radical atitudinea, cerând condamnarea la moarte prin răstignirea pe cruce. Tot ceea ce urmează în Săptămâna Mare a fost cunoscut Apostolilor de 3 ori, prin cuvintele Mântuitorului. Un lucru surprinzător la care am participat în această zi de sărbătoare a fost faptul că aproape toți creștinii prezenți în biserică (și nu erau puțini) s-au împărtășit în această zi. La slujba de Duminica Floriilor au fost prezenți alături de preotul duhovnic, ca și în alte sărbători, cei 2 preoți prieteni ai mănăstirii: preotul Gheorghe Oltean din Zaul de Câmpie și preotul Teodor Maier din Sângeorgiu de Mureș.

În Joia Mare din această săptămână are loc o liturghie comemorativă, la ora 12, iar slujba Deniilor celor 12 Evanghelii, la ora 18. De asemenea, în Vinerea Mare se va desfășura Denia Prohodului, la aceeași oră 18. Slujba de Înviere fixată pentru sâmbătă, 27.04, la miezul nopții, va fi urmată de Liturghia Învierii, după care se vor împărți darurile cu Sfintele Paști. HRISTOS A ÎNVIAT!

 

Lasă un comentariu