29 APRILIE - ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI

Distribuie pe:

Sărbătorim în fiecare an, în 29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război. Aceasta este o zi specială. O zi ce trebuie să ne amintească tuturor câteva lucruri foarte importante. Mai întâi, că o națiune puternică este o națiune care știe să-și cinstească veteranii. Toate marile națiuni ale lumii și-au respectat și și-au protejat veteranii, indiferent în ce războaie au participat acești veterani. Este una dintre condițiile fundamentale ale împlinirii unui destin istoric, iar destinul nostru istoric, de națiune europeană, ne cere, acum, mai mult ca oricând, să ne cinstim și să ne protejăm veteranii, tocmai pentru a menține viu în sufletele noastre și ale generațiilor tinere, spiritul și sentimentul național care au făcut posibilă existența Statului Național Unitar Român.

Al doilea lucru important este că acești oameni și-au pus viețile în pericol, fără să se gândească la ei înșiși și la ceea ce era de câștigat de pe urma acestui risc.

Ei au luptat pentru urmașii lor, pentru familiile lor, pentru toate acele valori în care au crezut cu tărie și pe care au fost dispuși să le apere cu propriile lor vieți.

A te gândi la celălalt, la generațiile care vin după tine, la valorile frumoase și suverane pe care le aperi, reprezintă cu certitudine una dintre virtuțile cele mai înalte ale ființei umane care înnobilează și onorează orice om de pe pământ.

Al treilea lucru pe care doresc să-l subliniez ține direct de noi. Într-o lume în care valorile se schimbă cu rapiditate, respectul față de veterani și eroi trebuie să rămână o constantă care să ne amintească tuturor că obiceiurile, profesiile, uneori chiar și viețile, se pot schimba, însă există ceva ce nimeni și nimic nu poate și nu are voie să schimbe, anume spiritul de sacrificiu și solidaritatea în fața invaziei răului. Este lecția continuă de viață pe care acești oameni - veteranii noștri - ne-o dau în permanență. În momente de cumpănă, trebuie să fim solidari și să ne apărăm fără ezitare valorile.

Este bine să ne omagiem eroii și pe cei care mai sunt încă în viață. Dar cel mai bine ar fi să avem tăria de a duce cu noi aceste lucruri, pe care ei, cei care au trecut prin vijelia războiului, ni le-au dăruit spre a ne aduce mereu aminte lecțiile trecutului și a ne aminti drumul spre viitor, care, cu certitudine, nu ne aparține nouă, ci copiilor noștri. Să le povestim copiilor noștri ceea ce am învățat de la veteranii noștri, ca să nu uite cine sunt și ca să povestească, la rândul lor, celor ce vor veni după ei.

 

Lasă un comentariu