MENINGITA

Distribuie pe:

Meningita este o inflamație a membranelor (meningelor) care înconjoară creierul și măduva spinării. Această inflamație declanșează, de obicei, dureri de cap, febră și gât înțepenit.

Majoritatea cazurilor sunt provocate de o infecție virală, dar și infecțiile bacteriene, parazitare și fungice se numără printre cauze. Unele cazuri de meningită se rezolvă fără tratament, în câteva săptămâni, dar altele pot pune viața în pericol și necesită un tratament antibiotic de urgență.

Tratamentul precoce al meningitei bacteriene poate preveni complicațiile grave.

Simptome - Primele semne ale meningitei pot imita gripa. Simptomele se pot dezvolta în câteva ore sau în câteva zile și constau în: febră mare, apărută brusc; gât înțepenit; durere de cap severă, diferită de cea normală; durere de cap însoțită de greață și vărsături; stare de confuzie sau dificultăți de concentrare; somnolență sau dificultăți de trezire; sensibilitate la lumină; convulsii; lipsa poftei de mâncare sau a setei; erupții cutanate (în caz de meningită meningococică).

Solicitați, imediat, asistență medicală, dacă prezentați simptomele descrise mai sus. Meningita bacteriană este gravă și poate fi fatală, în câteva zile, fără tratament prompt cu antibiotice. Amânarea tratamentului crește riscul de leziuni cerebrale sau deces. De asemenea, este important să discutați cu medicul dacă un membru al familiei sau cineva din anturajul dvs. are meningită. Este posibil să trebuiască să luați medicamente pentru a preveni infectarea.

Cauze - Infecțiile virale reprezintă cea mai frecventă cauză a meningitei, urmate de infecții bacteriene și, rareori, de infecții fungice. Deoarece infecțiile bacteriene pot pune viața în pericol, identificarea cauzei este esențială.

Meningita bacteriană

Bacteriile care intră în sânge și circulă spre creier și măduva spinării provoacă meningită bacteriană acută. Dar aceasta poate apărea și atunci când bacteriile invadează direct meningele, fapt ce poate fi cauzat de o infecție a urechii sau sinusurilor, o fractură a craniului sau, rareori, după unele intervenții chirurgicale.

Mai multe tulpini de bacterii pot provoca meningită bacteriană acută, cele mai frecvente fiind:

* Streptococcus pneumoniae (pneumococ). Este cea mai frecventă cauză a meningitei bacteriene la sugari, copii mici și adulți. În mod frecvent cauzează pneumonie sau infecții ale urechilor sau ale sinusurilor. Vaccinul poate ajuta la prevenirea acestei infecții.

* Neisseria meningitidis (meningococ). Această bacterie cauzează frecvent o infecție a căilor respiratorii superioare, dar poate provoca meningită meningococică atunci când intră în sânge. Este o infecție extrem de contagioasă, care afectează în principal adolescenții și adulții tineri. Poate provoca epidemii locale în cămine, internatele școlilor, baze militare. Vaccinul poate ajuta la prevenirea infecțiilor.

* Haemophilus influenzae (haemophilus). Haemophilus influenzae tip b (Hib) a fost, în trecut, principala cauză a meningitei bacteriene la copii, dar noile vaccinuri au redus foarte mult numărul de cazuri.

* Listeria monocytogenes (listeria). Aceste bacterii pot fi găsite în brânzeturi nepasteurizate, hot dogs, alimente insuficient prelucrate termic. Femeile gravide, nou-născuții, adulții în vârstă și persoanele cu sistem imunitar slăbit sunt cele mai sensibile. Listeria poate traversa bariera placentară, iar infecțiile la sfârșitul sarcinii pot fi letale pentru copil.

Meningita virală

Meningita virală este, de obicei, ușoară și trece deseori fără tratament. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de un grup de virusuri cunoscute ca enterovirusuri, care apar mai frecvent la sfârșitul verii și toamna devreme. Viruși, cum ar fi herpes simplex, HIV, oreion, virusul West Nile și alții, de asemenea, pot provoca meningite virale destul de complicate.

Meningita cronică

Organismele cu creștere îndelungată (cum ar fi fungi și Mycobacterium tuberculosis) care invadează membranele și fluidul din jurul creierului provoacă meningită cronică. Aceasta se manifestă după două săptămâni sau mai mult. Semnele și simptomele - dureri de cap, febră, vărsături și tulburări mintale - sunt similare cu cele ale meningitei acute.

Meningita fungică

Meningita fungică este relativ neobișnuită și provoacă meningită cronică. Poate imita meningita bacteriană acută. Nu este contagioasă. Meningita criptococică este o formă comună a bolii, care afectează persoanele cu deficiențe ale sistemului imunitar, cum ar fi SIDA. Poate pune viața în pericol dacă nu este tratată cu un medicament antifungic.

Meningita poate rezulta, de asemenea, din cauze neinfecțioase, cum ar fi reacțiile chimice, alergii la medicamente, unele tipuri de cancer și boli inflamatorii, cum ar fi sarcoidoza.

Factori de risc - Lipsa vaccinului sau nefinalizarea programului de vaccinare; vârsta - majoritatea cazurilor de meningită virală apar la copiii cu vârsta sub 5 ani, iar meningita bacteriană este frecventă la cei sub 20 de ani; condiții de viață în comunitate (studenții care locuiesc în cămine, personalul din bazele militare și copiii din școlile cu internat și din instituțiile de îngrijire a copilului prezintă un risc mai mare de meningită meningococică, pentru că bacteria se răspândește pe cale respiratorie și se răspândește rapid în grupurile mari); sarcina - crește riscul de listerioză, o infecție cauzată de bacteria listeria, care poate provoca, de asemenea, meningita (listerioza crește riscul de avort spontan, făt mort sau naștere prematură); sistem imunitar compromis - SIDA, alcoolismul, diabetul, utilizarea de medicamente imunosupresoare și alți factori care afectează sistemul imunitar cresc sensibilitatea la meningită; splenectomia (extirparea pe cale chirurgicală a splinei) crește riscul, impunându-se vaccinarea.

Complicațiile meningitei pot fi severe. Cu cât tratamentul este amânat, cu atât crește riscul de convulsii și leziuni neurologice permanente: pierderea auzului, dificultăți de memorie și învățare, leziuni ale creierului, insuficiență renală, deces. Cu un tratament prompt, chiar și pacienții cu forme severe de meningită se pot recupera.

Profilaxie - Bacteriile sau virusurile comune care pot provoca meningita se pot răspândi prin tuse, strănut, sărut, folosirea în comun a veselei, periuței de dinți etc. Se recomandă: spălatul pe mâini (mai ales înainte de masă, după folosirea toaletei și după ce ați hrănit animalele de companie), respectarea regulilor de igienă (nu se “împrumută” altora paharul, farfuria, balsamul de buze, periuța de dinți), respectarea orelor de odihnă/somn, consumul de fructe, legume proaspete și cereale integrale. Dacă sunteți însărcinată, pentru reducerea riscului de listerioză, aveți grijă la prepararea termică a alimentelor și evitați brânzeturile din lapte nepasteurizat. (sursa - mayoclinic.org)

 

N. trad. După cazul de meningită meningococică soldat, săptămâna trecută, cu decesul unei adolescente, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că populația nu trebuie să intre în panică, subliniind că există de la două până la cinci cazuri pe an din acest tip de meningită și că nu se poate vorbi de o vaccinare obligatorie sau cuprinsă în Programul național de vaccinare.

Pintea a mai precizat că în momentul de față în România nu există un vaccin împotriva unei astfel de bacterii și că o companie internațională a depus, la începutul lunii ianuarie, o solicitare pentru aducerea în România a unui vaccin împotriva meningitei meningococice.

Lasă un comentariu