PREVIZIUNI DEMOGRAFICE - POPULAȚIA ROMÂNIEI VA SCĂDEA, DAR PONDEREA MINORITĂȚII MAGHIARE SE VA MENȚINE

Distribuie pe:

Erdélystat - Serviciul de statistică înființat la începutul anului de către UDMR - a publicat, recent, studiul sociologic intitulat Perspectivele populației în Transilvania 2011 - 2030, potrivit căruia, până în 2031 populația României va scădea la 16,7 milioane de locuitori. Deși se va înregistra și o diminuare a numărului maghiarilor, ponderea acestei minorități se va menține la aproximativ 6,5 %, cu toate că România va pierde 17% din populație, apreciază autorii studiului, citați de MTI.

Conform recensământului din 2011, din cele 20,1 milioane de cetățeni ai României, 1,3 milioane s-au declarat maghiari, reprezentând 6,64% din totalul populației. Calculele celor de la Erdélystat arată că în 2031 numărul maghiarilor va fi de 1,07 milioane, menținându-se la puțin peste 6,5%.

Autorii atrag, însă, atenția că, natalitatea fiind în scădere (în ciuda unei “ușoare creșteri” a ratei de fertilitate), numărul școlarilor maghiari în vârstă de 6 ani va scădea, până în 2031, de la 11.551, câți sunt în prezent, la sub 9.000.

Analizând diferențele regionale, calculele Erdélystat arată că numărul populației maghiare din Partium și Ținutul Secuiesc va scădea limitat, comparativ cu tendința din restul țării. În Partium și în Ținutul Secuiesc este probabilă o creștere a ponderii populației vorbitoare de limbă maghiară, în timp ce în bazinul de influență a municipiilor Târgu-Mureș și Cluj-Napoca perspectivele demografice maghiare nu sunt atât de avantajoase, însă împuținarea populației maghiare rămâne și aici la un procent sub media națională.

Cercetătorii Erdélystat subliniază că scenariul demografic prezentat poate fi influențat de o serie de factori imprevizibili, ce de pildă viitorul fenomen migraționist, care nu poate fi documentat în mod corespunzător și nu pot fi evaluate tendințele acestuia.

Autorii au precizat că studiul lor nu a analizat situația populației maghiare din perspectivă etnică, ci din cea a limbii materne, fiind aici incluși și rromii vorbitori de limba maghiară. Erdélystat a subliniat că abordarea este importantă din perspectiva organizării învățământului în limba maghiară, mai notează sursa citată.

Lasă un comentariu