LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Continuând seria evocării personalităților care au avut un rol decisiv la înfăptuirea actului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, președintele Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” - filiala Mureș, jr. Ioan Berța, a prezentat miercuri, 24 aprilie, la Casa Iancului, figurile celor trei bănățeni, mari făuritori de istorie: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Ioan Suciu, alături de Ioan Ignatie Pop și Ion Fluieraș.

Cei amintiți mai sus erau toți originari din zona Banatului, școliți la universitățile de prestigiu din Occident, mari patrioți care au aderat la ideile de largă deschidere ale străinătății, în special cele referitoare la libertatea popoarelor. Minți agere, ei au devenit personalități de marcă, modele de urmat. În 1918 s-au mobilizat și au constituit primele Consilii și Gărzi Naționale, iar atunci când au crezut că vremurile le sunt favorabile, au cerut nu numai drepturi pentru nația română, dar chiar independența ei față de imperiul care începea să se destrame. Au organizat, în cele mai mici detalii, Marea Adunare Națională din 1 Decembrie 1918, făcând parte mai apoi din primul guvern de uniune națională, precum și din delegația care, la Congresul de Pace de la Berlin, au susținut cauza națională.

Completări la temă au fost aduse de prof. Petru Nemeș, prof. Gheorghe Nistor, prof. Gheorghe Munteanu, iar Mircea Dorin Istrate și Gheorghe Munteanu au susținut “Clipa de poezie” a manifestării.

 

Lasă un comentariu