OUL ȘI... GĂINA DE BATERIE

Distribuie pe:

Un român consumă 267 de ouă pe an! * România produce 6 miliarde de ouă pe an! * Prețul unui ou la poarta fabricii este de 27 de bani! * 32% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în baterii! * 29% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în aer liber! * 26% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în hale! * 13% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în sistem ecologic! * Un ou provenit de la găini crescute în baterii costă 31 de bani! * Un ou provenit de la găini crescute în sistem ecologic costă 140 de bani! * Ouăle sunt considerate extra proaspete în primele 9 zile de la data ouatului!

În cadrul Campaniei Naționale “Să învățăm să înțelegem eticheta”, Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 38 de mărci de ouă din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) ale Capitalei, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția asupra calității acestui produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor, astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Potrivit normelor legale în vigoare, pe fiecare ou trebuie să fie aplicat, prin ștanțare, un cod format din cifre și litere, care are următoarea semnificație: I- sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel: cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic; cifra 1 - ouă provenite de la găini crescute în aer liber; cifra 2 - ouă provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa; cifra 3 - ouă provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite. II - un cod de două litere care reprezintă țara de origine (România - RO, Polonia - PL etc.); III - un cod de două litere care reprezintă județul (Buzău - Bz, Bacău - Bc etc.); IV - un cod de trei cifre, de la 001 la 999, care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Totodată, se aplică pe fiecare ou data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Aceasta trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului. Cele două categorii de informații se aplică, obligatoriu, pe fiecare ou supus comercializării.

Important de știut! Ouăle nu se spală și nu se curăță înainte sau după clasificarea lor. Nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se păstrează în spații refrigerate. După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, după 9 zile de la data ouatului până la a 28-a zi după data ouatului sunt considerate proaspete.

“Calitatea unui ou depinde de sistemul de creștere al găinilor (0, 1, 2 și 3) și de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase și hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafață, dar și de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se află ouăle provenite de la găini crescute în baterii modernizate. Cu cât data durabilității minimale este mai departe de momentul cumpărării, cu atât oul este mai proaspăt, astfel crescând șansa dvs. de a cumpăra ouă extra proaspete. Prețul ouălor depinde de cantitatea de ouă cumpărate, greutatea acestora și modul în care au fost crescute găinile (0, 1, 2 și 3)”, sintetizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC. (sursa - apc-romania.ro).

 

Lasă un comentariu