COZONAC ȘI PÂINE PE MASA DE PAȘTI

Distribuie pe:

Românii consumă și în acest an în jur de 7,5 milioane de cozonaci, chiar dacă prețul acestui produs atât de căutat în perioada Sărbătorilor Pascale a înregistrat o creștere de până în 5% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit directorului ROMPAN, Aurel Popescu, citat de agerpres.ro.

Acesta a spus că, și în 2019, circa 5% din totalul ofertei pe care o aduc pe piață patiserii, în jur de 7,5 milioane de cozonaci, va merge către românii care se află în afara țării, mai ales în Italia, Spania, Canada, Anglia și Germania.

Potrivit celui mai recent studiu de piață privind produsele de panificație prezentat de ROMPAN, în luna noiembrie a anului trecut, consumul de pâine, în România, a scăzut în ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor într-un an la puțin peste 82 de kilograme, dar încă se menține peste media europeană de 78 kg/locuitor/an.

Potrivit sursei citate, producția anuală de pâine în România este 1,5 milioane de tone.

Piața de morărit și panificație a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc în industria alimentară.

Pâinea numită “Paști”

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca “Paști” se sfințește printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu.

Creștinii care vin de Paște la biserică își iau “paști” acasă, adică pâine cu vin, binecuvântate, pentru a fi consumate. Tradiția spune că se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de micul dejun și după ce se rostește rugăciunea “Tatăl Nostru”.

Tradiția mai spune că, înainte de a se lua Sfântul Paște, oamenii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roșu, în acest fel fața le va fi fină și roșie ca și coaja oului. Apoi, cel mai în vârstă din familie ia o bucată din sfintele paști și rostește “Hristos a Înviat!”, iar cel care primește spune “Adevărat, a Înviat!” și își face sfânta cruce. Acest procedeu se repetă de trei ori și numai după aceea primesc “paștile”.

Singurul aliment menționat în “Tatăl Nostru” - cea mai importantă rugăciune din universul creștin, pâinea are o deosebită importanță și pentru români.

Nu doar că suntem probabil poporul care consumă cea mai multă pâine din Europa (păstrând proporțiile, evident), dar pâinea are un rol unic în folclorul, mitologia și chiar istoria noastră.

Simbol esențial al lui Hristos, pâinea este prezentă pe toate mesele rituale.

Pentru noi, românii, pâinea are o semnificație aparte, căci ea ne însoțește în toate momentele importante ale vieții: botez, nuntă și înmormântare.

Pâinea este un subiect inepuizabil, e un strop de natură pe care atingerea mâinilor brutarului îl transformă cu dăruire în istorie, apelând la tot ceea ce i-a oferit tradiția. Iar dacă noi, oamenii, dăinuim ca specie, o datorăm, în mare parte, “pâinii cea de toate zilele”. (http://www.brutariadona.ro/painea-numita-pasti )

Cea mai simplă rețetă de cozonac!

Dacă nu există cozonac pe masa de Paște, parcă lipsește ceva. Delicios, pufos, destul de ușor de făcut, acest produs este preferatul românilor. Iată o rețetă simplă!

Ingrediente: 1 kg de făină, 500 ml de lapte, 2 ouă, 100 g de unt, coaja de la o lămâie, 200 g de zahăr, o esență de vanilie, puțină scorțișoară, o lingură de sare, 40 g de drojdie proaspătă, nucă, cacao, rahat, stafide.

Mod de preparare: Se bat ouăle întregi, se adaugă sarea și zahărul până compoziția devine ca o cremă. Se amestecă treptat laptele cald. Se pun celelalte ingrediente, apoi se frământă bine și se lasă la crescut. Drojdia se freacă de la început cu puțin zahăr, lapte călduț și puțină făină.

Aluatul se întinde pe masa unsă cu puțin ulei. Se cântărește și se împarte în trei părți egale. După ce au fost puși în tavă, cozonacii se mai lasă la crescut încă aproximativ 15 minute, apoi se ung cu ou bătut.

Umplutura: Nuca se amestecă cu 1-2 linguri de cacao și albușuri bătute spumă, cu zahăr. Se împart în trei părți egale. Un alt mod de umplutură se pot pune pur și simplu peste foaia întinsă 2-3 linguri de zahăr peste cacao și un pumn de stafide.

Cozonacii se țin la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, la o temperatură medie. Poftă bună! (/a1.ro/lifestyle/)

Lasă un comentariu