24-30 APRILIE SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII - SESIUNI DE INFORMARE ÎN LOCALITĂȚI MUREȘENE

Distribuie pe:

Sub sloganul „Prevenire. Protecție. Vaccinare”, Institutul Național de Sănătate Publică desfășoară, până la finele acestei luni, campania de informare, educare și comunicare cu tema „Să ne protejăm împreună, vaccinurile sunt benefice”, în cadrul Săptămânii Europene a Vaccinării.

Acțiunea are ca scop conștientizarea populației în privința importanței și beneficiilor vaccinării pe tot parcursul vieții în vederea creșterii acoperirii vaccinale, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

În România, în perioada 2016-2019, până la data de 22 martie, au fost confirmate 16.211 cazuri de rujeolă, din care 62 decese.

De asemenea, de la începutul sezonului de gripă 2018-2019 până la 22 martie, au fost confirmate 2.108 cazuri de gripă și au fost înregistrate 186 de decese confirmate cu virus gripal; au fost vaccinate antigripal 1.327.727 de persoane din grupele la risc și au fost publicate recomandări pentru populație și pentru spitale.

Direcția de Sănătate Publică Mureș marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării în județul nostru, prin activități precum: multiplicarea materialelor informative pentru a fi distribuite în cadrul campaniei, transmiterea materialelor informative în format electronic către primăriile din județ care au angajați asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari, acțiuni de vaccinare în comunități cu acoperire vaccinală scăzută, sesiuni de informare a populației generale și a elevilor de la școlile din Deaj, Hodac, Sovata și Chirileu, precum și alte acțiuni legate de acest subiect.

În holul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș va fi amenajată o expoziție cu materiale informative.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a declarat nemulțumită de rezultatele campaniei de vaccinare antirujeolică de anul trecut, în situația în care, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, numărul de cazuri de rujeolă crește îngrijorător, numai în perioada 15 - 19 aprilie, fiind confirmate, în 12 județe și în București 102 cazuri de rujeolă: „Am făcut anul trecut acea campanie. Se pare că, în timp ce noi făceam campania, a fost perfect dacă se duce ministrul, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF să facem toate județele. Cum am terminat campania, cum a început să crească iarăși numărul de cazuri”, a afirmat la începutul săptămânii Pintea, citată de agerpres.ro. Ministrul a anunțat că săptămâna viitoare va fi reluată campania de informare și vaccinare ROR.

De notat că județul Mureș nu se numără printre cele 12 județe în care s-au confirmat cele peste 100 de cazuri, în perioada menționată. De la începutul epidemiei, cele mai multe cazuri s-au înregistrat la copiii nevaccinați.

Potrivit datelor oficiale (sursa - aspms.ro), anul trecut, 30 de state membre UE/SEE (Spațiul Economic European) au raportat 12.352 cazuri de rujeolă, din care 70% au fost confirmate de laborator. România s-a situat pe locul patru, cu 1.087 de cazuri raportate, după Franța (2.913 cazuri), Italia (2.517 cazuri), Grecia (2.293 cazuri).

În ce privește gripa, în fiecare iarnă, în regiunea OMS Europa se estimează aproximativ 60.000 de decese prin gripă sau complicații ale acesteia, la persoane în vârstă de peste 65 de ani, iar acoperirea vaccinală pentru gripa sezonieră în unele țări, inclusiv România, este sub ținta recomandată de 75% pentru vârstnici, cu toate că vaccinul previne circa 37.000 de decese în UE, în fiecare an.

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o inițiativă regională condusă de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa și se desfășoară, anual, în statele membre ale UE.

 

Lasă un comentariu