MINISTRUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE DESPRE SITUAȚIA DE LA UMFST TÂRGU-MUREȘ: “AVEM STUDII CU PREDARE ÎN MAGHIARĂ, DOAR APLICAȚIILE SE FAC ÎN ROMÂNĂ, ȘI EU CRED CĂ TOȚI SUNTEM CETĂȚENI ROMÂNI...”

Distribuie pe:

Prezentă, marți, la Târgu-Mureș, cu prilejul deschiderii oficiale a Olimpiadei Naționale de Geografie, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a răspuns unor întrebări ale reprezentanților mass-media privind situația de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST), marcată de tensiuni vizând învățământul în limba maghiară.

Întrebată de ce nu se înființează o facultate în limba maghiară la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș, după modelul celei în limba engleză, Ecaterina Andronescu a arătat că la această universitate se studiază în limba maghiară, că doar aplicațiile practice se fac în limba română și că totul se rezumă la numărul de cadre didactice în raport cu studenții.

“Eu cred că sunt profesori foarte buni și de-o parte, și de alta, îi prețuiesc pe toți și cred că UMFST este o universitate care ne face cinste. Avem studii cu predare în limba maghiară, în care doar aplicațiile se fac în limba română și eu cred că toți suntem cetățeni români (...) Există o Directivă Europeană, nr. 36/2005, care stabilește un raport între numărul de studenți și numărul de cadre didactice. Aici există un număr de studenți mult mai mare decât numărul de cadre didactice care predau în limba maghiară și de aceea, ca să ajungem la numărul acela mare de studenți, trebuie să acceptăm că trebuie să avem mai multe cadre didactice”, a precizat Ecaterina Andronescu, citată de agerpres.ro.

Lasă un comentariu