O PREOCUPARE MAJORĂ A EXECUTIVULUI TÂRGUMUREȘEAN - REABILITAREA TERMICĂ A BLOCURILOR

Distribuie pe:

- Convorbire cu dl. Dorin Belean, director în cadrul Primăriei Târgu-Mureș -

Reabilitarea termică a blocurilor se află încă în atenția asociațiilor de proprietari. Mai multe persoane s-au arătat interesate de costul lucrărilor. Trebuie precizat că el diferă de la caz la caz, fiindcă la unele blocuri se fac lucrări suplimentare, cum ar fi înlocuirea ușilor și ferestrelor cu termopane. Conform unor studii, prețurile diferă mult de la o localitate la alta. Pentru reabilitarea termică a blocurilor vechi de locuințe sunt alocate fonduri europene și guvernamentale. Spre exemplu, pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu privire la reabilitarea termică a blocurilor, ni se dă un ghid orientativ: http://www.mdrap.ro/programul-national-privind-cresterea-performantei -energetice-la-blocurile-de-locuinte. Legat de costuri, ni se precizează în felul următor: “CÂT COSTĂ REABILITAREA TERMICĂ? Asociația de locatari plătește 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80% este asigurat de la bugetul de stat și cel local. Procentul de 20% din totalul lucrării de reabilitare se împarte între toți proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcție de cota parte indiviză ce revine fiecărui proprietar. În cazul în care asociația, unul sau mai mulți proprietari nu își pot achita partea ce le revine, primăria locală poate prelua parțial sau integral costurile și poate decide modul în care se va recupera ulterior suma de bani. 80% din costul reabilitării termice este asigurat astfel: 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul național privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe; 30% de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul local privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe”.

Pentru a clarifica aspectul legat de reabilitarea termică a blocurilor, am avut o convorbire pe această temă cu dl. Dorin Belean, director în cadrul Primăriei Târgu-Mureș:

- Ce se poate afla despre reabilitarea termică a blocurilor în municipiul Târgu-Mureș?

- Pentru reabilitarea termică a blocurilor sunt două programe. Primul program, prin fonduri europene, Programul de Dezvoltare Regională, Axa Prioritară III-1, unde sursa de finanțare de 60 la sută este asigurată de la bugetul de stat, 25 la sută suportă asociațiile de proprietari și 15 la sută Primăria Târgu-Mureș. Celălalt program, care este mai accesibil pentru locuitorii din municipiul Târgu-Mureș, ca urmare a aprobării prin HCL, prin care cota de finanțare a fost stabilită la 10 la sută. În baza unei OUG din 2009, care prevede cota de contribuție a locatarilor, nu poate fi mai mică de 10 la sută, sens în care s-a aprobat o hotărâre de Consiliu Local unde cota de contribuție a oamenilor este de 10 la sută, prin programul guvernamental. Primăria Târgu-Mureș va plăti 30 la sută, iar diferența de 60 la sută va fi asigurată din bugetul Ministerului Dezvoltării. După cum se poate observa, al doilea program, cel finanțat prin Ministerul Dezvoltării, este mai accesibil, din punct de vedere financiar, decât cel prin fonduri europene, unde avem deja derulate două proceduri de execuție: lotul 2 care este în derulare, unde s-au început lucrările din 15 aprilie, pentru 7 blocuri, iar pentru lotul 1 avem 6 blocuri, unde este în evaluare oferta tehnică și, cât de curând, urmează oferta financiară. Sperăm ca în maxim o lună să se semneze contractul și pentru lotul 1. Cele două loturi, însumând 13 blocuri, se derulează pe acest program operațional regional, unde cota de contribuție a oamenilor este 25 la sută. Legat de programul multianual care se derulează, la fel, prin Ministerul Dezvoltării, s-au înscris până acum 145-150 de blocuri. Sunt niște formulare tipizate pe care asociațiile de proprietari le pot găsi pe situl tirgumures.ro unde se află documentația, cererea de înscriere în program, unde regula este: primul venit, primul servit. Așteptăm, acum, de la Ministerul Dezvoltării suma pe care o va aloca ministerul, municipiului Târgu-Mureș, pentru următorii 2-3 ani. În funcție de suma aprobată de la minister, o vom repartiza la nivelul municipiului Târgu-Mureș, bineînțeles, cu bugetul care s-a aprobat și la noi, la nivelul municipiului, în ședință, și vom stabili câte blocuri vor intra anul acesta în execuția propriu-zisă. Chiar dacă suma este mai mare, fiind un program multianual, se desfășoară pe o perioadă de 2-3 ani. Noi am propus, pentru anul acesta, 36 de blocuri prin programul Ministerului Dezvoltării.

- Câte blocuri ar fi de reabilitat termic în Târgu-Mureș?

- Sunt 2.250 de scări de bloc, în municipiul Târgu-Mureș sunt în jur de 45.000 de apartamente. Până acum, din 2007 încoace, s-au reabilitat 125-130 de blocuri. Ca număr de apartamente, este vorba de câteva mii. Deja de la începutul anului oamenii vin săptămânal

și depun cereri de înscriere în program. Vom da curs cererilor, în funcție de bugetul alocat de la minister. Noi am vrea să dăm curs la toate solicitările, dar din păcate, pe lângă bugetul acesta limitat, ne izbim și de lipsa forței de muncă în Târgu-Mureș. Firmele de construcții nu prea mai au oameni specializați în construcții. După cum se știe, la începutul anului, Guvernul a majorat salariile în domeniul construcțiilor. Este o decizie binevenită, pentru că muncitorii din construcții, până la 1 ianuarie 2019 aveau salarii care-i obligau pe muncitorii din construcții să migreze spre țări din vest.

- Ce se poate afla despre prețurile lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor?

- Legat de acest aspect, în etapa întâi, de audit, de expertiză a lucrărilor de intervenții, oamenii își asumă sumele stabilite prin documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, abia după ce își asumă asociația de proprietari, trecem la etapa a doua, proiectul tehnic propriu-zis. Oricum, va fi o licitație, indiferent că vorbim de programul guvernamental sau pe fonduri europene, pentru care au fost deja licitații în anii trecuți. Deocamdată, criteriul de alegere este prețul cel mai mic. Bineînțeles că este și o ofertă tehnică care trebuie să corespundă proiectului tehnic întocmit de proiectant, dar criteriul de alegere este prețul cel mai mic. Au fost și situații în care, față de devizul lucrărilor din proiect s-a ajuns și cu 25-30 la sută mai ieftin la licitația care a avut loc în urmă cu trei ani. Sumele pe care le plătesc oamenii se stabilesc în funcție de cota-parte individuală, mai puțin partea de tâmplărie, care se facturează și se plătește individual pentru fiecare apartament în parte. La prețul lucrărilor, creșterea salariilor în construcții au atras automat creșteri de prețuri. Vom vedea la următoarea licitație care vor fi prețurile.

- Pentru izolare termică se folosesc plăcile de polistiren. Este un material sigur?

- Se folosește polistirenul ignifug, dar este și o centură de siguranță între etaje, tocmai pentru a împiedica propagarea incendiului. Toate materialele utilizate sunt cu certificat de calitate, verificate prin documentația de licitație.

- Sunt firme de construcții care utilizează materiale diferite de polistiren pentru izolare termică.

- Se folosește, poate, vata minerală, lâna de oaie, metode utilizate în alte țări, dar prețul lucrărilor poate că s-ar dubla.

- Ce le recomandați celor care încă nu s-au înscris în programele de reabilitare termică?

- Noi suntem deschiși. Ne caracterizează transparența documentelor și a cadrului legal care reglementează activitatea de creștere a eficienței energetice, care este o realitate. Acum, oamenii contribuie în procent de doar 10 la sută. Așteptăm să depună documentația. Pe această cale, doresc să mulțumesc și domnului Dumitru Rus, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari, care se implică și este dedicat acestor programe.

Nota autorului

Să nu omitem și situațiile în care asociațiile de proprietari nu s-au înscris în aceste programe de cofinanțare a lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor și suportă integral costul lucrărilor. Un exemplu în acest sens este blocul nr. 2 de pe strada Depozitelor din Târgu-Mureș. Și se mai zice că oamenii n-au bani și nu se trăiește bine... În articolul publicat în “Cuvântul liber” din 12 aprilie a.c., p.3, cu titlul “Reabilitarea termică a blocurilor” nu am făcut nicio referire privitor la faptul că lucrările de reabilitare termică a blocului s-ar fi făcut prin unul din cele două programe de finanțare: “Unul din blocurile de locuințe care se află în faza lucrărilor de reabilitare termică este și cel de pe strada Depozitelor nr. 2”. Prin articolul intitulat “Informare, dacă n-ar fi dezinformare!” semnat de Dorin Belean și publicat ca drept la replică în același ziar din data de 13 aprilie a.c., p.11, se face referire la acest bloc, afirmându-se că nu are nicio legătură cu aceste programe. N-a fost nicio afirmație în acest sens în articol. Tot în spiritul dreptului la replică, în același articol, se face referire la faptul că blocul care a ars ca o torță pe Bulevardul 1848 nu are drept cauză nerespectarea procedurilor de lucru și a materialelor. De vreme ce, conform afirmațiilor, ulterior au fost întocmite expertize și totul a fost în regulă, totuși, ca o explicație printr-o simplă logică elementară, să ne punem întrebarea de ce au ars atâtea coșuri stradale de gunoi confecționate din material plastic. Au fost achiziționate de Primăria Târgu-Mureș, spre noroc, nu confecționate din carton, ci material plastic. Opinia, la acea vreme, venită din partea unui specialist a fost că acele recipiente din material plastic au fost confecționate cu material ignifug și nu se pot incendia. Realitatea a fost și este alta. Explicația se află la producător, măsura în care a respectat tehnologia de lucru.

Lasă un comentariu