ÎN 2018, ROMÂNIA, PE LOCUL PATRU ÎN EUROPA DUPĂ NUMĂRUL DE LIBER-PROFESIONIȘTI

Distribuie pe:

Biroul European de Statistică - Eurostat plasează România, la nivelul anului 2018, pe locul patru în Uniunea Europeană, în funcție de ponderea liber-profesioniștilor (17%) în totalul forței de muncă.

Potrivit datelor Eurostat, la nivelul Uniunii Europene, 32,6 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani erau liber-profesioniste în 2018 (14% din totalul forței de muncă), cu cele mai ridicate niveluri în Grecia (30%), Italia (22%), Polonia (18%) și România (17%).

Aceste țări sunt urmate de Cehia, Olanda și Spania, fiecare cu o pondere de 16%, și Portugalia, Slovacia și Marea Britanie, cu câte 15%.

La polul opus, liber-profesioniștii au reprezentat sub 10% din forța de muncă în Danemarca și Luxemburg, fiecare cu 8%, precum și în Germania și Suedia, ambele cu 9%.

Cele mai întâlnite ocupații printre lucrătorii liber-profesioniști sunt încadrate în categoria profesioniști (comerciant, întreprinzător, operator economic, precum și orice alte persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale - avocați, practicieni în insolvență, evaluatori, executori, ziariști), cu o pondere de 22%, urmată de categoria servicii și vânzări (16%) și meșteșuguri și alte meserii (15%), lucrători agricoli, forestieri și piscicoli calificați (14%), tehnicieni și profesii asociate, manageri (12%).

Totodată, statistica Eurostat mai precizează că, la nivelul Uniunii Europene, doi din trei liber-profesioniști sunt bărbați (68%).

Lasă un comentariu