ÎNVIEREA

Distribuie pe:

- Cu gândul la biblicul “Turn Babel”, observăm că mulțimea limbilor popoarelor lumii nu mai este, cam de multă vreme, un obstacol de netrecut în calea cunoașterii lui Dumnezeu, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos străbătând lumea de la un capăt la altul al Pământului, poposind chiar și în sufletele mulțimilor de “Toma necredinciosul”. Adică: a acelor semeni ai noștri care ajung ca în Săptămâna Mare și Luminată a Pătimirii Domnului să exclame cucernici și mirați = “Domnul Meu!”; “Dumnezeul Meu!”.

- “Un clopot tainic miezul nopții bate/ Și Iisus coboară pe pământ/ Din piepturile noastre-nsângerate/ Răsună Imnul Învierii sfânt./ Veniți creștini, luați lumină/ Cu sufletul smerit, purificat (...)”. (A. Păunescu, 1944-2005, poezia “Învierea”, volumul “Repetabila povară”).

- George Coșbuc (1867-1918), poezia “La Paști”: “Prin poieni ciripit și cânt,/ Văzduhu-i plin de-un roșu soare/ Și sălciile-n albă floare-/ E pace în cer și pe pământ-/ Răsuflul cald al primăverii/ Adus-a zilele-nvierii./ Și cât e de frumos în sat!/ Creștinii vin tăcuți în vale/ Și doi se-ntâlnesc în cale/ Își zic: Hristos a înviat!/ Și râde-atâta sărbătoare/ Din chipul lor cel ars de soare./ Pe deal se suie-ncetișor/ Neveste tinere și fete,/ Bătrânii cu iarna vieții-n plete;/ Și-ncet, în urma tuturor,/ Vezi șovăind câte-o bătrână/ Cu micul ei nepot de mână (...)”.

- Postul, în marile sărbători creștine ale fiecărui an, înseamnă nu numai lipsa cărnurilor și grăsimilor de animale din meniurile zilnice, ci și puținătatea oricăror mâncăruri. Inclusiv: gânduri curate și multe fapte bune. Precum și înmulțirea drumurilor spre altarul bisericilor.

- Despre un om de mare omenie și în vârstă înaintată, se poate spune că a absolvit așa-zisa “Academie a Experienței de Viață”.

- Măslinul este singurul arbore fructifer, din imensa lume vegetală, care nici bolile și nici bătrânețile nu izbutesc să-l doboare. Iar dacă, cumva, tulpina are o scorbură, cu timpul o elimină și continuă să vegeteze, să înflorească și să rodească sute și sute de ani.

- Mama, este cel mai frumos nume pe care îl rostește orice copil din această lume!

- O rază timidă din soarele dimineții își face loc prin perdeaua ferestrei casei mele, vestind că o nouă zi se naște.

- O întrebare surprinzătoare, chiar și pentru cel care o scrie sau o rostește: “De ce ești singură și tristă, dragă chinuitoare singurătate?!”.

- O repetabilă și plăcută revelație este să citești, din când în când, scrisori vechi, cu trecute și nostalgice amintiri, având expeditori și destinatari de mult trecuți la cele veșnice!

În Vinerea Mare, 26 aprilie 2019, în bisericile românilor s-au auzit slujbe, rugăciuni și cântări prevestitoare ale ivirii zorilor Învierii Domnului și începutului Sfintelor Sărbători de Paști!

Hristos Învie! Iar alături de măreția LUI, înviem și noi: locuitorii rotundului pământ strămoșesc, aflat în primul an al celui de-al 2-lea Centenar al României Mari!

Să fiți purtați prin viață numai de gânduri și fapte bune!

HRISTOS A ÎNVIAT!

 

Lasă un comentariu